Stage | ondersteuning mentale gezondheid podiumkunsten | Acteur.be

Podiumkunsten
Sainctelettesquare, 17
1000 Brussel
België

Logo van organisator van de opleiding
Afbeelding van de opleiding

ondersteuning mentale gezondheid podiumkunsten

Persoonlijke ontwikkeling
Professional (artistieke en niet-artistieke beroepen)

In de nasleep van de Corona-crisis richt het Sociaal Fonds Podiumkunsten enkele initiatieven in om podiumkunstenaars en cultuurwerkers in onze sector te ondersteunen bij het schenken van aandacht aan de eigen mentale gezondheid.

-----

De COVID-crisis had en heeft een grote impact op onze sector. Jobverlies en onzekere professionele perspectieven hebben veel van onze veerkracht gevraagd. De terugkeer naar de werkvloer kan voor velen niet snel genoeg gaan, maar levert ook vragen en onzekerheden op, en is (nog) niet voor iedereen aan de orde.

Heel wat mensen in de sector hadden en hebben het momenteel moeilijk. 

Wij werken wij al langer rond welzijn in de sector. Ook nu proberen we mee een antwoord te bieden op  behoeften die we samen met een aantal individuele cultuurwerkers en collega-organisaties detecteerden. We doen dat op vier manieren.

 • WeListen: een klankbord in een-op-een gesprek met Nelle en Nathalie
 • WeMeet: ontmoeting en uitwisseling met collega's via wekelijkse zoom meeting
 • WeInform: informatie die je wegwijs maakte in de psychologische ondersteuning 
 • WeSupport: aanvullende financiële steun bij psychologische hulp

ENGLISH

Many people in the sector were and are currently experiencing difficulties. 

We have been working on mental health in the sector for some time. Now, too, we are trying to help meet a number of needs that we are devising together with a number of individual cultural workers and colleague organisations. We do this in four ways:

 • WeListen: sounding board in one-on-one conversations
 • WeMeet: meeting and exchanging ideas with colleagues 
 • WeInform: guide to psychological support
 • WeSupport: additional financial support for psychological support

If you would like more information in English, do not hesitate to contact us.

FRANCAIS

Beaucoup de personnes dans le secteur ont connu et connaissent encore des difficultés. 

Nous travaillons depuis un certain temps déjà sur le bien-être dans ce secteur. Aujourd'hui, nous essayons également de répondre à un certain nombre de besoins que nous concevons en collaboration avec un certain nombre de travailleurs culturels individuels et d'organisations collègues. Nous le faisons de quatre manières :

 • WeListen: caisse de résonance dans les conversations individuelles
 • WeMeet: rencontre et échange d'idées avec des collègues 
 • WeInform: un guide du soutien psychologique 
 • WeSupport: soutien financier supplémentaire dans le cadre des soins psychologiques

Ne hésitez pas de nous contacter si vous désirez plus d'information en français.

Praktische informatie

online, /
0000 online
België
Van 08-07-2021 tot 31-12-2021
€ 0,00 gratis dienst

Docent

Nathalie Douxfils en Nele Hens

Nathalie

“Ik wil mensen verbinden, inspireren en in beweging brengen. Ik word gedreven door schoonheid, kwetsbaarheid & kracht en een diep verlangen om anderen te ondersteunen in hun persoonlijk & creatief proces." - Nathalie Douxfils

Nathalie begon haar loopbaan in de culturele sector als kostuumvormgever en productieleider. In 2006 gaf ze haar loopbaan een nieuwe richting, eerst met het begeleiden van werkzoekenden in het kader van Sabbattini en aansluitend als loopbaancoach en counselor. Sinds 2015 is ze loopbaancoach voor INTER.MEZZO.
Sinds juni 2021 is ze klankbord voor WeListen.

Nathalie's aanpak is onbevangen en zorgzaam met ruimte voor experiment en de nodige structuur. Ze luistert, observeert en ontrafelt. Ze zet met jou in op het ontdekken van je innerlijke dynamieken, je noden en drijfveren.

Haar grote leergierigheid en permanente vorming (Gestalt-coaching, Cliëntgericht-Experiëntiële Counselor, Voice Dialogue, stress & burnout coaching, leidinggeven, verbindende communicatie, …) allemaal hebben ze een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan haar ontwikkeling als mens en coach.

contact
nathalie@podiumkunsten.be, +32 (0)497/522932
persoonlijke gesprekken @ regio Antwerpen en Brussel

-------

 

Nele

Gesprekken in Nederlands / English / Français

'Mijn hart gaat uit naar het faciliteren van autonomie in verbinding, waarin evenwichtige uitwisselingen mogelijk zijn. 
Met WeListen wil ik bijdragen aan een ruimte voor meer verbinding met jezelf binnen je werkomgeving. Dit door te luisteren en het delen van mijn expertise.’ - Nelle Hens

 

Nelle Hens is gefascineerd door beweging en rust. De basis van haar werk ligt in het faciliteren van dynamische stabiliteit. Dit doet ze in de rol van danseres, choreografe, yoga docente en vertrouwenspersoon. Ongeacht de vorm van haar praktijken, berusten ze telkens op eenzelfde basis van ont-moeten* en groeien ze in continuïteit vanuit een innerlijk luisteren. Nelle's persoonlijke yogabeoefening vormt hiervoor dagelijks de basis en ondersteunt haar om van binnenuit te bewegen en vaardiger de wereld in te gaan.

 

* Ont-moeten, een uitnodiging om even niet te moeten in ontmoeting met jezelf. 

 

Nelle is sinds 2006 actief in de culturele sector en danste in voorstellingen van onder andere Trisha Brown, Jan Fabre, Tom Struyf en Jan Martens. In 2018 initieerde ze ONT MOET, zowel een artistieke praktijk als een samenwerkingsverband en gaat er dialoog aan met niet-artistieke sectoren.

 

Nelle studeerde dans aan het Conservatorium in Antwerpen (Artesis, 2003- 2006) en Salzburg Experimental Academy of Dance (2009- 2011). Verder volgde ze de Thomas Gordon Communicatietraining (2016), Vijñāna Yoga Teacher Training (2017-2019), Masterclass Dienend Leidinggeven (2019). 

 

Binnen het aanbod van Sociaal Fonds voor Podiumkunsten volgde Nelle workshops zoals ‘Intimacy on stage’, ’Preventief omgaan met stress en burn-out’ en is sinds 2019 gecertificeerd en actief als externe Vertrouwenspersoon. 

 

nellehensblog.com

 

contact  

nelle@podiumkunsten.be, +32 (0)497/788059
persoonlijke afspraken @ regio Brussel