Het Breedbeeld kortfilmfestival breidt uit naar een driedaags festival | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Het Breedbeeld kortfilmfestival breidt uit naar een driedaags festival

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival verhuist voor haar zevende editie naar De Studio en breidt uit tot een driedaags festival. Op 8, 9 en 10 november presenteren BREEDBEELD en partners een programma van fictie-, animatieen documentairefilms van eigen bodem.

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten, waar veel vrijheid in bestaat en waar ruimte is voor experiment. Ondanks het talent en de kwaliteit van de Belgische kortfilm, blijft het vertoningsplatform voor deze makers, zeker in Antwerpen, nog relatief beperkt. Binnen het BREEDBEELD Kortfilmfestival komen zowel fictie, animatie als documentaire aan bod in thematisch gecureerde filmluiken. Voornaamste voorwaarde voor de BREEDBEELD competitiefilms is dat ze in eigen beheer werden gemaakt, zonder VAF-ondersteuning en niet in opdracht van een productiehuis of een zender. Voor de winnaars in de verschillende categorieën ligt er telkens een cheque van €1000 klaar. De UFK-UCC en de UPCB-UBPF zullen de prijs van de kritiek uitreiken.

Competitiefilms en gastprogramma’s

Filmfestivals zijn steeds een broeiplaats van uitwisseling, ideeën en reflectie over zijn kunstvorm. Naast de vier eigen blokken met competitiefilms nodigt BREEDBEELD verschillende Antwerpse kortfilminitiatieven uit om binnen het festival een eigen programma samen te stellen. Onze partners, Kortfilm.be, De Imagerie, Because We Are Visual, Ongezien Kort, Hakuna en Filmmagie, geven daarin hun eigen insteek op wat er reilt en zeilt binnen de Belgische kortfilm, hetgeen resulteert in een erg diverse programmatie. Yirka De Brucker neemt de artistieke coördinatie van het festival voor haar rekening.

De Nacht van de Jeugdzonde

Naast de films en de Q&A’s vinden er nog allerhande evenementen plaats. Zo wordt op 8 november de eerste editie van De Nacht van de Jeugdzonde georganiseerd, gecureerd door Jan Verheyen. De Nacht programmeert kortfilms uit het begin van de carrières van intussen gevestigde namen uit de Belgische cinema (Erik Van Looy, Jonas Govaerts, Tim Mielants, Pieter Van Hees, Patrice Toye, Felix Van Groeningen, Frank Van Passel, Hans Herbots, Lars Damoiseaux en Sven Huybrechts…). Verheyen gaat na de films in gesprek met de cineasten over het creatieproces van hun kortfilms. Afsluiter van de eerste festivaldag wordt een spetterend openingsfeest in De Studio met filmmuziek als rode draad. Op dag twee zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden waarin het (kort)filmlandschap in Antwerpen onder de loep genomen wordt. Ten slotte is iedereen op zondag 10 november van harte welkom op de prijsuitreiking. Welkom op het kortfilmfestival van ’t stad!


Jouw film inzenden kan hier !

 

Bron: Breedbeeld