Onze partners | Acteur.be

←Alle artikels

Onze partners

Steun van onze partners!

De Acteursgilde

De Acteursgilde is de Vlaamse beroepsvereniging voor professionele acteurs in de audiovisuele- en podiumsector.

De Acteursgilde verdedigt de belangen van de betrokken beroepen en is indien nodig de gesprekspartner voor producenten, zenders, vakbonden en overheid. Ze is eveneens een raadplegings-orgaan en een adviesplatform voor onderwerpen zoals politiek, subsidies, loonvorming, naburige rechten, fiscaliteit …

De leden van de Acteursgilde genieten van een voordelig tarief wanneer ze zich inschrijven op Acteur.be : zij ontvangen een gratis eerste inschrijvingsjaar. Daarna bedraagt hun bijdrage slechts 20 euro i.p.v. 45 euro. Er is geen verplichting tot hernieuwing van je account na een afgelopen inschrijvingsjaar.

De Acteursgilde voorziet Acteur.be ook regelmatig van relevante informatie over het nieuws in de sector.


PlayRight

PlayRight is het Belgische bedrijf dat verantwoordelijk is voor het collectieve beheer van de naburige rechten van kunstenaars en uitvoerders: de  inning,  het beheer en de verdeling van de vergoedingen waarop kunstenaars en uitvoerders legaal recht hebben, maar ook de vergoedingen voor het kopiëren voor privé-gebruik, billijke vergoedingen en vergoedingen voor openbaar gebruik.

PlayRight organiseert de heffing van naburige rechten voor opnames die in België worden uitgezonden of gekopieerd, waarna deze worden verdeeld onder de artiesten die geassocieerd of geaffilieerd zijn aan PlayRight.

Het bedrijf heeft ook overeenkomsten gesloten met gelijkaardige bedrijven over de hele wereld. Dankzij deze overeenkomsten heft PlayRight in het buitenland vergoedingsrechten voor het werk van zijn leden dat in deze landen is vertoond.

Playright+ ondersteunt Acteur.be financieel voor de creatie van de nieuwe website. Relevante informatie en artikels van PlayRight+ worden overgenomen in de artikels op Acteur.be, en de partners trachten samen evenementen en workshops te organiseren.

 

Kunstenpunt

Kunstenpunt (Flanders Arts Institute) is het aanspreekpunt voor de professionele beeldende kunsten, podiumkunsten en muziek uit Vlaanderen en Brussel. 

De organisatie ondersteunt de ontwikkeling van de kunsten en het beleid en voedt het debat over de kunsten in de samenleving.
Kunstenpunt wil dit realiseren door het artistieke ecosysteem in kaart te brengen, kennis en expertise over de kunsten in Vlaanderen en Brussel te laten circuleren in binnen- en buitenland, spelers uit de kunsten en het beleid te verbinden en de internationale dimensie van de kunsten te versterken.

 

Cultuurloket

Cultuurloket biedt zakelijke ondersteuning voor de cultuursector.

Waar cultuur, bedrijfseconomie en de wet elkaar kruisen, ontstaan veel vragen. Met al die vragen over o.a. werken, ondernemen en financieren kan je bij Cultuurloket terecht voor eerstelijnsadvies.

Daarnaast organiseert Cultuurloket tal van opleidingen – ook op maat voor scholen en andere organisaties – over deze thema's.
 

 

mediarte

mediarte is het Sociaal Fonds van de audiovisuele sector en de filmproductie in België en omvat alle private radio-zenders, tv-stations, productiehuizen, facilitaire bedrijven en digital agencies (Paritair Comité 227 en 303.01) Het stimuleren van alle initiatieven betreffende opleidingen, tewerkstelling en vorming in de audiovisuele sector behoort tot het takenpakket van mediarte.Teneinde de kwaliteit van de audiovisuele producties in België te optimaliseren wordt dan ook resoluut geïnvesteerd in het menselijk kapitaal binnen de sector. Als neutrale en objectieve partner, informeert, ondersteunt mediarte alle betrokkenen over werkgelegenheid en opleidingen. mediarte fungeert in die zin als een kenniscentrum dat bedrijven, werknemers, maar ook studenten en werkzoekenden begeleidt om hun aspiraties waar te maken.

In dit kader lanceerden we het Mediartist- project dat Brusselse werkzoekenden ondersteund die in de audiovisuele, film en digitale sector aan de slag willen. Met het mediastages project geven we aan jonge starters de kans om extra ervaring op de werkvloer op te doen.
Ook kan men bij mediarte terecht voor alle informatie betreffende psycho-sociale aspecten en vragen over de arbeidsvoorwaarden.

mediarte gelooft daarenboven dat diversiteit en inclusie een meerwaarde betekent voor bedrijven en werknemers, en streeft naar de inclusie en het behoud van mensen om continuïteit en werkbaarheid te verzekeren. 

mediarte spreekt vanuit dat oogpunt, in een weloverwogen, constructief partnerschap met Comedien.be & Acteur.be de diverse doelgroepen aan. 

Naast het delen van content, zowel on- als offline, bestaat er een permanente dialoog tussen beide organisaties, zodat ook artiesten aangesloten bij Comedien.be & Acteur.be geïnformeerd blijven over de bestaande arbeidsvoorwaarden, opleidingsmogelijkheden en specifieke acties zoals die rond grensoverschrijdend gedrag, inclusie en welzijn.

 

Breedbeeld

BREEDBEELD ondersteunt, informeert, inspireert en verbindt iedereen in Vlaanderen die in zijn vrije tijd met fotografie, film en mediakunst bezig is.

Als je beelden maakt, geef je een eigen kijk op de werkelijkheid. Je toont wat jij ziet of wat jij wil dat wij zien. Of je nu wil ontroeren, confronteren, inspireren, informeren of reflecteren; wij zijn er rotsvast van overtuigd dat je creativiteit stimulerend is voor jezelf én voor anderen. En dus helpen wij graag waar we kunnen. Daarom bestaan wij. Om alle beeldmakers te helpen groeien. Of je nu fotografeert, Instagram hits scoort, kortfilms maakt, virtual reality werelden ontwerpt of polaroid-beelden tevoorschijn wappert: wij zijn er voor jou en je creativiteit. Samen bieden we je inspiratie, informatie, feedback, een community en een podium, doek of muur voor je werk. Welkom!

 

Sociaal Fonds Podiumkunsten

Het Sociaal Fonds Podiumkunsten is het vormings- en ontwikkelingsfonds van de professionele podiumkunsten- en muzieksector in de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt beheerd door de sociale partners van paritair comité 304.

missie

Elke medewerker in de podiumkunsten- en muzieksector moet een kwaliteitsvolle loopbaan kunnen uitbouwen.

Om dat te bereiken, versterken wij organisaties in hun rol als werkgever en bieden we ontwikkelingskansen aan wie wil werken, werkt of gewerkt heeft in deze sector. We hebben daarbij in het bijzonder oog voor groepen die minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

algemene visie

Wij stimuleren de ontwikkeling van (toekomstige) medewerkers en organisaties uit de sector door middel van uitwisseling, competentieontwikkeling, coaching en financiële ondersteuning zodat medewerkers een duurzame loopbaan kunnen realiseren in een voortdurend veranderende omgeving.

aanbod

Werk je in de podiumkunsten? Neem dan een kijkje in ons opleidingsaanbod of tussen de lopende vacatures in de sector. Werknemers vinden hier informatie over hun loopbaan en werkgevers vinden hier relevante over organisatiebeleid.

Daarnaast

 • voorzien wij premies voor het bekostigen van je opleidingen

 • bieden we via INTER.MEZZO loopbaanbegeleiding voor iedereen die werkt in de sector

 • beantwoorden we je vragen over veiligheid en welzijn, stress en burnout of grensoverschrijdend gedrag

 • werken we via verschillende projecten en initiatieven aan culturele diversiteit

 • informeren we over loon- en arbeidsvoorwaarden en andere sociale afspraken

 • regelen we een aantal financiële voordelen, zoals een eindejaarspremie of het aanvullend pensioen.

 

Opendoek

OPENDOEK is de koepelorganisatie voor het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel en wil iedereen bereiken die een passie heeft voor theater, zowel individuele kunstenaars als theatergroepen.

Als lid van Acteur.be kan jij aan een voordeeltarief lid worden van OPENDOEK (€6 ipv €12 per jaar), en genieten van een heleboel voordelen. 

Zo kan je als lid van OPENDOEK:

 • altijd terecht bij hen voor vragen over subsidies, auteursrechten, kortingen, techniek, ... 
 • genieten van de OPENDOEK-verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid
 • gratis theaterteksten ontlenen uit de theaterbib van meer dan 19.000 teksten
 • genieten van kortingen op toegangsprijzen voor de festivals en voorstellingen van OPENDOEK
 • korting krijgen op de theatercursussen en vormingen van OPENDOEK
 • en nog veel meer!

Ontdek alle voordelen via deze link.

Om gebruik te maken van jouw voordeeltarief, en lid te worden van Opendoek via Acteur.be klik je hier!

 

ADK Kasting

Sinds 2004 werkt ADK Kasting voornamelijk als castingbureau voor fictie, korte films en speelfilms.

ADK Kasting biedt acteurs die in België en Luxemburg wonen de mogelijkheid om zichzelf als artiest in de kijker te zetten. Maar ADK Kasting is geen agentschap voor talent. Hun doel is niet om een acteur te vertegenwoordigen, noch om enkel een showcase van acteurs te zijn. Wel om een structuur aan te leveren die het werk van de casting director optimaliseert. De filosofie van ADK Kasting bestaat erin om zichzelf ten dienste te stellen van de behoeften, de visie en projecten van professionals.

Sinds 2004 heeft ADK met meer dan 150 regisseurs gewerkt aan meer dan 500 projecten met meer dan 3000 acteurs.

ADK Kasting lanceert regelmatig casting calls op Acteur.be, of contacteert artiesten rechtstreeks voor opdrachten via hun profiel.

Indien je je registreert als artiest op het publieke deel van de ADK-website, geniet je als lid van Acteur.be van een voordeeltarief van 20 euro (in plaats van 25 euro).

 

Le Quartier Casting

Le Quartier is een Gents casting bureau met reeds 10 jaar ervaring in casting voor film, tv series en reclame. De focus ligt vooral op acteurs en het zoeken naar jong talent, dit zowel Franstalig als Nederlandstalig.
 
Le Quartier lanceert regelmatig casting calls op Acteur.be.
 
Samen met Acteur.be en Comedien.be organiseert Le Quartier workshops rond casting.

 

The Profiles Casting

The Profiles is een rock 'n roll street casting bureau opgericht door Griet Troch.
The Profiles gaat overal op zoek naar mensen in hun eigen specifieke omgeving. Van boksclubs, dans- en theaterevenementen tot muziekfestivals, tattoo-evenementen, supermarkten of gewoon op straat. Ieder van deze unieke individuen wordt door Griet persoonlijk gefotografeerd.
 
The Profiles biedt casting oproepen aan op Acteur.be. Daarnaast organiseren The Profiles en Acteur.be workshops met Griet rond profielfoto’s: Meet&Griet* !

 

Face It Casting

Face It Casting is een full-service castingbureau, opgericht door Leen Verhelst en Alex Tratsaert, gevestigd in Antwerpen met meer dan 20 jaar ervaring in film, televisie, reclame en muziekvideo’s. Met een goeie dosis aan passie en nieuwsgierigheid voor film zijn we steeds op zoek naar nieuw talent. Wij zijn bekend door onze eigenzinnige en persoonlijke aanpak . Ons hoofddoel is steeds om acteurs het beste van zichzelf te laten geven tijdens de casting. Wij streven met onze manier van werken altijd naar het beste mogelijke resultaat, omdat we ’t graag doen en vooral graag goed willen doen.

Face It Casting lanceert regelmatig casting oproepen via Acteur.be.

 

Oi Mundo Casting

Oi Mundo is een casting bureau voor bekroonde films, televisiedrama's en commercials in België, Nederland en daarbuiten.

Maar Oi Mundo beschouwt zichzelf als een tikkeltje anders. Ze vinden professionele acteurs en organiseren street castings, maar gaan ook op zoek naar verborgen talent. Ze coachen diegenen met weinig ervaring tot geweldig schermtalenten.

Voordat de camera's rollen, interpreteert Oi Mundo de scrips en helpt om de visie werkelijkheid te laten worden. Belangrijker dan louter verder kijken, of goed kiezen, is het vermogen om een performance naar een hoger niveau te tillen.

 

MCasting

Sinds 2011 is MCasting een castingbureau voor speelfilms lange, middellange en korte films, series en reclames, onder leiding van Sebastián Moradiellos.

MCasting biedt regelmatig casting calls aan op Acteur.be. 
De partners organiseren eveneens samen workshops rond casting.

 

Anntourage

Met 15 jaar ervaring in casting voor langspeelfilm, tv series en kortfilm, ligt de focus van Anntourage op casting voor fictie- en dramaprojecten.

Anntourage is een onafhankelijk castinghuis dat gekend staat voor een persoonlijke en toegewijde aanpak in het castingproces, dit van hoofdrol tot bijrol.

Daarnaast vertegenwoordigt Anntourage een kleine groep van talenten en wordt er zo een combinatie gemaakt van casting en management.
 

Casting Lux

Casting Lux is een premium casting-service die figuranten, toekomstige talenten en professionals verbindt met de Luxemburgse audiovisuele industrie voor film, televisie, commercials of evenementen.

 

Kortfilm.be

Kortfilm.be is het eerste en enige online magazine in Vlaanderen gespecialiseerd in kortfilm.

Haar doel is een vinger aan de pols te houden van de grillige kortfilmwereld, nationaal en internationaal, en zo een bron van informatie en educatie te zijn binnen een vaak onderbelichte tak van de cinema.

Kortfilm.be brengt festivalverslagen, recensies, interviews en onderzoekende artikelen, waarvan een selectie wordt overgenomen door Acteur.be.

Kortfilm.be cureert ook zelf kortfilmvertoningen en tracht zo de (kort)filmcultuur in Vlaanderen & Brussel te stimuleren.

 

Cinergie

Aanvankelijk een nieuwsblad, daarna een magazine over de Belgische cinema, en vandaag een online magazine; Cinergie werkt al meer dan 30 jaar aan een bredere bekendheid van de Belgische cinema en zijn vakmensen.

Steeds meer focust de redactie zich op de ontdekking van de Belgische cinema buiten de website (vooral documentaires en kortfilms). Cinergie organiseert en stimuleert vertoningen in kleine zalen of ontmoetingsplekken.

Acteur.be neemt de artikels en het nieuws van Cinergie op zijn website op.

 

La Bellone

La Bellone is een dramaturgisch instrument voor podiumkunstenaars en richt zich voornamelijk op het creatieve proces.

Hiervoor organiseert La Bellone conferenties, workshops, residenties, tentoonstellingen en verschillende ontmoetingen met kunstenaars, specialisten en denkers. Daarboven ondersteunt La Bellone onderzoekers, door middel van hun Theater Documentatiecentrum, met een uitgebreide database van persartikels en artikels uit gespecialiseerde theatertijdschriften.

La Bellone organiseert sommige van deze activiteiten in samenwerking met lokale, nationale en internationale partners en, zo vaak mogelijk samen met de zes vaste partnerschappen: CIFAS, Contredanse, Le Réseau des Arts, Le Guichet des Arts, Les midis de la poésie en de FNCD.

Samen met Acteur.be heeft La Bellone een archief-tool ontwikkeld, zodat elk persartikel waarin jij wordt vermeld indien je dat wenst op jouw profiel toegankelijk is.

 

Îles ASBL

ILES is al meer dan 15 jaar actief en helpt werkzoekenden in Brussel om deel te nemen aan het beroepsleven door de creatie van hun eigen commerciële en/of artistieke activiteit. Zij organiseren hiervoor op regelmatige basis opleidingen, thematische workshops, gepersonaliseerde begeleidingen, ...

De activiteiten omvatten drie pijlers:

> Begeleiding en ondersteuning voor het creëren van ondernemingen

> Informatie en begeleiding voor artiesten over hun carrière

> Ontwikkeling van sociaal-culturele projecten in samenwerking met lokale partners (OCMW, Mission Locale, ...)

Îles ASBL levert Acteur.be regelmatig relevant nieuws over de sector.

 

Met de steun van de Vlaamse Overheid