BREEDBEELD : Photography and the unknown | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
BREEDBEELD : Photography and the unknown

Vanwege corona is onze jaarlijkse inspiratiedag in het FOMU verschoven naar het weekend van 30 en 31 januari 2021. Het programma wordt aangepast vanwege corona, met een digitaal luik en workshops gespreid over het hele weekend zodat we in erg kleine groepen kunnen werken.

Het overkoepelende thema dit jaar is ‘Photography & The Unknown’, een actueel topic in deze toch wel bijzondere tijden. Hoewel dit onbekende vaak aanleiding geeft tot angst, is het voor de kunstenaar een welkome stimulans. Een middel om zichzelf uit zijn of haar comfortzone te halen, waarbij de eigen blik en het eigen werkproces in vraag wordt gesteld en als een gevolg ook verruimt. Het onbekende roept vragen op, prikkelt het brein en de verbeelding en nodigt bovenal uit om ontdekt te worden!

We nemen hierbij het onderwerp breed op en kiezen voor 4 fotografen Scarlett Hooft Graafland, Alexander Semenov, Jim Campers en Bert Danckaert die - elk op geheel eigen wijze - hun blik op het onbekende richten. Daar waar Jim Campers haast futuristische beeldreeksen creëert met mysterieuze allures, staan bij Scarlett Hooft Graafland steeds nieuwe, afgelegen en onbekende plaatsen centraal. Als onderwaterfotograaf dompelt de Rus Alexander Semenov zich dan weer letterlijk in het onbekende. Tot slot gaat Bert Danckaert in op zijn onderzoek, dat hij samen met Karin Hanssen realiseerde, naar het werk van fotografe Lynne Cohen en hoe zij in haar beelden van het alledaagse iets onbekends maakt.
 
De 4 fotografen creëerden voor onze inspiratiedag korte videocontent waarbij ze dit thema in hun werk exploreren. Deze video's kan je vrij online bekijken op 30 en 31 januari. Je kan je vervolgens inschrijven voor een Q&A bij deze beeldmakers, die doorgaat op een vast tijdstip gedurende het inspiratieweekend.

Verder werken we samen met Initials L.A. en Kunst in Huis. Deze organisaties leveren fotografen Tomas BachotFrederik Vercruysse, Jules Emile en Bob Jeusette aan, die eveneens hun visie op omgaan met het onbekende met jullie delen via videomateriaal dat gedurende het weekend online komt.
 
Naast de online content en gesprekken zijn er ook twee workshops. Die gaan deels in levende lijve door, met individuele contactmomenten in het FOMU, of volledig digitaal. Eva Donckers stuurt je in de workshop Beeldverhaal op pad naar het onbekende. In de workshop rond 'Huidhonger' van Valentina Stellino draai je de camera om en word je als fotograaf zelf het onderwerp in een reeks zelfportretten.

Programma

Online videocontent

(te bekijken op 30 en 31 januari 2021)

Scarlett Hooft Graafland, Jim Campers, Alexander Semenov, Bert Danckaert, Tomas Bachot (Kunst in Huis), Frederik Vercruysse, (Initials L.A.), Jules Emile (Initials L.A.) en Bob Jeusette (Initials L.A.).

Q&A

zaterdag 30 januari 2021

11u  Q&A Scarlett Hooft Graafland
13u  Q&A Jim Campers

zondag 31 januari 2021

11u  Q&A Bert Danckaert
13u  Q&A Alexander Semenov

Workshops 

Beeldverhaal-workshop met als inspiratie 'The Unknown' - Eva Donckers 

'Huidhonger': een workshop rond zelfportretten - Valentina Stellino

 

Alle info en het volledige programma vind je via deze link!

 

Bron : Breedbeeld