Deadline subsidies Kunstendecreet | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Deadline subsidies Kunstendecreet

15 maart is er de deadline voor aanvragen beurzen en projectsubsidies Kunstendecreet
Cultuurloket zorgt voor begeleiding !

Als je op zoek bent naar financiering voor je project, zijn subsidies mogelijk een belangrijk onderdeel van je financieringsmix. Wil je een beurs of projectsubsidie aanvragen bij de Vlaamse Gemeenschap, dan moet je dossier daarvoor uiterlijk op 15 maart 2019 ingediend zijn via de online KIOSK-applicatie.

Zo’n dossier schrijf je niet op 1-2-3.
Je moet om te beginnen precies weten wat je wil, wat je nodig hebt en waarom je dat nodig hebt.
Dat is de eerste stap om de beoordelingscommissie te kunnen overtuigen van de noodzaak van jouw subsidie-vraag.

Afhankelijk van het soort dossier dat je indient en de functies (ontwikkeling, presentatie, productie, reflectie, participatie of een combinatie) komen daar nog heel wat zaken bij kijken: een degelijk uitgeschreven artistiek en financieel plan, een gedetailleerde begroting, aan te tonen samenwerkingen, presentatiedata, productiepartners …

Geen eenvoudige opdracht dus, waar je het best ruim op tijd aan begint (lees: nu!).

 

Wat moet je weten voor je begint?

  • Zorg dat je het Kunstendecreet kent. Je moet zicht hebben op de regelgeving waarbinnen je een aanvraag wil doen. Algemene info vind je op kunstenenerfgoed.be en de collega’s van Kunstenpunt hebben een must read adviesluik waarmee ze je wegwijs maken in het decreet. 
  • Heb je het idee dat wat jij maakt échte kunst is, maar val je overal tussen en zie je in het decreet door het bos de bomen niet? Lees dan de specifieke handleiding voor de regelgeving waarbinnen je wil aanvragen. Op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vind je het reglement voor beurzen en voor projectsubsidies. Die handleidingen leggen de regelgeving bevattelijk uit en helpen je ook om de geest van de regelgeving te begrijpen.
  • Heb je alle bovenstaande info ooit al eens bestudeerd? Kan je alle functies en specifieke criteria in het Kunstendecreet moeiteloos opdreunen? Dan ben je op de goeie weg, maar weet dat er regelmatig aanpassingen worden gedaan in het decreet. Specifiek voor de projectsubsidies en de beurzen werden onlangs een paar veranderingen doorgevoerd: een nieuwe verplichte bijlage met de projectomschrijving, een aanpassing van de verplichte excelbijlage ‘activiteiten, medewerkers en begroting’ met een paar substantiële verschillen en aangepaste criteria voor de beoordeling.

Je neemt het best vandaag nog even de tijd om die nieuwe formulieren en de veelgestelde vragen te screenen. Het schrijven van zo’n dossier is namelijk een work in progress: het verwoorden van je toekomstplannen en die vertalen in een realistische begroting vraagt wat tijd om te rijpen. Het aanvraagsysteem in KIOSK laat je nog steeds toe om aan je dossier te beginnen, het op te slaan en er later aan verder te werken.

 

Hoezo, nieuwe beoordelingscriteria?

Bij het beschrijven van je project hou je uiteraard de criteria voor de beoordeling in het achterhoofd.
Zonder te overdrijven, of de essentie van je project uit het oog te verliezen, probeer je op die manier een beetje in de kaart te spelen van wie jouw dossier leest en beoordeelt.
Dit zijn de aangepaste beoordelingscriteria voor de projectsubsidies en beurzen (indiendata 15/3/2019 en 15/9/2019):

  • Beoordeling van de kwaliteit van het inhoudelijke concept en de concrete uitwerking ervan
  • Kwaliteit van het zakelijk beheer van het project: zowel het beheer zelf en de haalbaarheid van de begroting, maar ook de correcte vergoeding van alle betrokken kunstenaars
  • Landelijke en internationale positionering en samenwerking
  • De uitvoering van de aandachtspunten uit de visienota van de minister van Cultuur:
  • Diversiteit: vult het project een blinde vlek in binnen het kunstenlandschap?
  • Internationaal: biedt het project bijzondere mogelijkheden om kunstenaars in het buitenland te laten werken of presenteren?
  • Kunstenaar: is de versterking van de positie of praktijk van de kunstenaar een centrale focus van het project?
  • Is er bijzondere aandacht voor duurzaam ondernemerschap?
  • Publiekswerving en -werking: doet het project bijzondere inspanningen om bij te dragen aan laagdrempeligheid en brede deelname?

 

Cultuurloket to the rescue!

Vaak heb je nood aan een sparring partner tijdens het schrijven van je dossier.
Cultuurloket kan je helpen met budgetteren en begroten.

Let wel: maak zelf vooraf al een realistische begroting waarin je alle productiemiddelen opneemt die je nodig hebt om je project te realiseren (bv. Hou bij een tentoonstelling ook rekening met kosten voor de afbraak; hou bij het organiseren van een evenement naast inkomsten van drankverkoop ook rekening met het feit dat je die drank eerst moet aankopen etc.).

Onze consulenten zullen je kritische vragen stellen over je begroting en die samen met jou op punt stellen.
Bij Cultuurloket kan je terecht met alle dossiers, ongeacht de discipline.

Cultuurloket voorziet extra begeleiding in de eerste en de tweede week van maart.

Wees er ruim op tijd bij, en maak nu al een afspraak via het contactformulier .

 

Bronnen : Cultuurloket