Onze leden in de kijker : "Dis-moi wie ik ben" met Aminata Demba | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Onze leden in de kijker : "Dis-moi wie ik ben" met Aminata Demba

In een wervelwind van korte scènes nemen Aïcha Cissé en Aminata Demba je mee in de zoektocht naar hun identiteit. Met niet veel meer dan wat karton, een handvol confetti en een paar theatrale kostuums, roepen ze in onvervalste Arte Poverastijl de complexiteit van hun leefwereld op. Met ontwapenende humor en een grote dosis spelplezier switchen ze gezwind tussen de verschillende contexten en codes die hun dagelijks leven vormgeven.

Dis-moi wie ik ben is een verfrissend zelfportret van de zogenaamde "tweede generatie" – jongeren die navigeren tussen verschillende talen en culturen. Tussen de plek waar hun ouders vandaan komen en de omgeving waarin zij opgroeien, tussen stereotypen en authenticiteit, ontwikkelen zij een meervoudige en vloeibare identiteit. 

De ouders van Aïcha en Aminata migreerden vanuit Mali en Senegal naar België. De diamanthandel bracht hen van West-Afrika naar Europa. Ze kwamen niet om te blijven, maar het leven besliste er anders over. Als "tweede generatie" hebben Aïcha en Aminata allerlei vragen waarop de eerste generatie maar weinig antwoorden geeft. Dus sprokkelen ze feiten en fictie samen om het verhaal van hun ouders te vertellen – en daarmee hun eigen verhaal.

Voor de een is de voorstelling een feest van herkenning, voor de ander biedt ze een unieke inkijk in het leven van mensen met een migratieachtergrond. Een aanstekelijke voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar.

Dis-moi wie ik ben betekende de doorbraak van actrices Aminata Demba en Aïcha Cissé, die vervolgens gevraagd werden voor producties van Toneelhuis, Laika, De Maan, KunstZ e.a. Aminata Demba maakte over haar familieverhaal en de vragen die Dis-moi wie ik ben inspireerden, ook een documentaire voor Canvas (Vranckx en de Nomaden), genoemd naar het adres van het Antwerpse hotel waar ze ter wereld kwam: Pelikaanstraat 20

Na een tournee in Vlaanderen en Nederland met meer dan 100 voorstellingen voor scholen en andere publieken, produceerde KVS in coproductie met Théâtre & Réconciliation een Franstalige versie van Dis-moi wie ik ben.

Met : Acteur.be lid Aminata Demba & Aïcha Cissé

 

Op maandag 28 januari 2019 om 14:00 kan je in KVS een schoolvoorstelling bijwonen van 'Dis-moi wie ik ben'  in het Frans, gevolgd door een nagesprek met de actrices.

Als je geïnteresseerd bent om hier naartoe te komen met je school of groep, neem dan contact op met: delphine.somers@kvs.be. Individuele tickets zijn verkrijgbaar op de pagina van KVS.

 

Bron: KVS