1 juli : licht uit, projector aan | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
1 juli : licht uit, projector aan

In België dateert het laatste bioscoopbezoek ondertussen alweer van vrijdag 13 maart. Op 1 juli gaan de deuren weer open en kunnen filmliefhebbers, met desinfectiegel en mondmaskers bij de hand, opnieuw de zaal in. Welke films kunnen we zien?

De releasekalender is sinds half maart helemaal door elkaar gegooid. Na drie maanden zonder bioscoopbezoek krijgt de filmfanaat nu een aanbod voorgeschoteld dat bestaat uit hernemingen, uitgestelde releases en kersverse titels. Een week voor de lockdown inging, kwamen QUEEN & SLIM, WOMAN en LA BONNE ÉPOUSE in de zalen, de eerste een mokerslag van zwart-feministische trots, de tweede een eerder wollige feministische documentaire en de derde een pseudofeministisch niemendalletje in nostalgische tinten. Eigenzinnig vrouwelijk is dan weer JUMBO van Zoé Wittock, waarin een jonge vrouw haar voorliefde voor kermisattracties heel intens beleeft.

 
Ema

Ook LITTLE WOMEN van Greta Gerwig (besproken in het februarinummer) krijgt deze zomer nog een verlengde kans op bioscoopsucces. De strafste vrouwenfilm komt evenwel van Pablo Larraín: EMA is een vurige, verknipte film over ouderschap die gelukkig alsnog in de zalen komt, nadat die eerder al een VoD-release kreeg. Wie tussen dit alles dan toch dringend toe zou zijn aan een portie geprivilegieerde witte mannen, kan zich wagen aan MIJN REMBRANDT, waarover Filmmagie-auteurs twee uiteenlopende recensies schreven (hier en hier). Gaat die documentaire nog over prestige en financiële machtsspelletjes, dan belandt THE INVISIBLE MAN bij fysiek misbruik. De horrorthriller met MeToo-verwijzing keert na een gekortwiekte passage terug naar de zalen.

Kraakt de kassa?

Wie hunkert naar hollywoodiaanse blockbusters, zal nog even op z’n honger zitten. Kaskrakers als de nieuwe Bondfilm No Time to Die en Wonder Woman 1984, die in de lente hadden moeten uitkomen, verkozen dit najaar om de aandacht van de kijker te vragen. Ook het Marvelspektakel Black Widow, Pixaranimatie Soul, Tom Cruisevehikel Top Gun: Maverick en andere boxofficevreters schoven door naar de laatste maanden van dit jaar. Om die overvolle kalender te vermijden zochten onder meer Ghostbusters: AfterlifeMorbius en het negende deel in de Fast and Furious-franchise onderdak in 2021. Films als Trolls World TourGreyhound met Tom Hanks en Disneys fantasyfilm Artemis Fowl slaan hun bioscooptraject helemaal over en dingen rechtstreeks naar de aandacht van de thuiskijker.

TENET behield wel zijn zomerrelease, al is die in de VS al enkele malen uitgesteld omwille van de coronapieken daar. De nieuwe tijd buigende thriller van Christopher Nolan is vanaf 29 juli** 12 augustus in onze zalen te zien, twee weken eerder voorafgegaan door een herneming van zijn INCEPTION, waar TENET wel een neefje van lijkt. Hoewel Soul en Trolls World Tour van de zomerplanning verdwenen, gaan de bioscopen de vakantiemaanden niet in zonder enkele animatie. Pixar laat de brave magie van ONWARD de draad weer opnemen na een prelockdownrelease van amper een week in maart. Ook fabelachtig, maar met zijn kubistische stijl en magie met filosofische insteek veel spannender, dingt DE BEROEMDE BERENINVASIE VAN SICILIË na een release eind vorig jaar opnieuw naar de aandacht van de bioscoopbezoeker.

 
Portrait de la jeune fille en feu

Ook andere recente titels die er al een zaalrelease op hadden zitten, bieden zich opnieuw aan. Bij Cannes- en Oscarwinnaar PARASITE, een wereldwijd kassasucces, gaat het om de zwart-witversie die Bong Joon-ho eerder dit jaar op International Film Festival Rotterdam kwam voorstellen (zie hier). Bij PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU, ook vorig najaar al te zien, blijven alle kleuren en schilderachtige taferelen behouden. Andere hernemingen zijn 1917IF BEALE STREET COULD TALKSHOPLIFTERSA HIDDEN LIFE, THE FAREWELL, BAD BOYS FOR LIFE en F.C. DE KAMPIOENEN 4. Het is vast niet (alleen) met het oog op die laatste dat Jan Verheyen het initiatief nam voor het ‘we hebben jullie gemist’-spotje waarin hij met enkele Vlaamse collega’s de bioscoophonger weer wil aanwakkeren. “Als jullie blijven komen kijken, blijven wij ze maken”, klinkt het daarin. Als dat geen aansporing is om vanaf morgen de juiste films te kiezen ...

Nieuwe oogst

Gewoontegetrouw laten distributeurs deze zomer nog enkele oudere klassiekers los op de bioscopen: DE SPIEGEL, LE BONHEUR, THE PIANO en CRASH. Naast alle hernomen releases komen er vanaf 1 juli ook meteen kersverse films naar de zalen. MONOS, de coverfilm van Filmmagie in maart, moest nog aan zijn bioscoopcarrière beginnen toen het land op slot ging. Ook nieuw zijn UN FILS (interview en recensie in het maartnummer), MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE (recensie in het juli-augustusnummer), ESCAPE FROM PRETORIALYNN + LUCYI SEE YOU, MARTIN MARGIELA: IN HIS OWN WORDS (recensie in het mei-juninummer), DE GAULLE, BITTERZOET: EEFJE DE VISSER ... De releasekalender raakt alweer gevuld, het is nog afwachten of dat ook het geval zal zijn met de zalen.

Het juli-augustusnummer verschijnt volgende week en is te bestellen via info@filmmagie.be.

** Update 1 juli: Onder invloed van de Amerikaanse release zijn de Belgische releases van INCEPTION en TENET zijn uitgesteld, naar 29 juli en 12 augustus.

 

Bron : Filmmagie
Auteur : Bjorn Gabriiëls
Coverfoto: Monos