ANIMA : animatie ten top ! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
ANIMA : animatie ten top !

Tijdens de krokusvakantie kan je in Flagey terecht voor de 38ste editie van Anima, het Brusselse filmfestival de animatiefilm. Het bruisende hart van het festival is wel te klein voor alle vertoningen en activiteiten. Daarom wijkt de organisatie dit jaar opnieuw uit naar meetdere locaties in Vlaanderen en Wallonië.

Openen doet Anima met ANOTHER DAY OF LIFE van Raùl de la Fuente en Damian Nenow. Een Belgische coproductie die vorig jaar deel uitmaakte van de officiële selectie in Cannes en afgelopen december op de European Film Awards gekroond werd tot Beste Animatiefilm. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van oorlogsreporter Ryszard Kapuściński over zijn ervaringen ten tijde van de burgeroorlog in Angola. Animatie, archiefbeelden en interviews worden afgewisseld en de overgangen daartussen verlopen heel natuurlijk. De Brusselse studio Walking The Dog werkte mee aan de film.

Ook andere animatiestudio’s in België zijn bezig aan een opmars. Dat is te merken aan het aantal Belgische coproducties die te zien zijn tijdens Anima, ook in de competitie, zoals het persoonlijk-historische verhaal FUNAN, dat zich afspeelt in Cambodja ten tijde van de Rode Khmer, en kinderfilm LE CAPITAINE MORTEN ET LA REINE DES ARAIGNÉES, waarin een jongen droomt van een grote oceaanoversteek.

Naast de vele gezamenlijke producties zijn er ook heel wat Belgische animatiefilms geprogrammeerd. Zo is er de langspeelfilm voor kinderen CORGI van Ben Stassen en Vincent Kesteloot, over de strijd tussen twee hondjes om de aandacht van de Engelse koningin. Stassens studio nWave Pictures maakte eerder onder andere Sammy’s Adventures en The Son of Bigfoot. CE MAGNIFIQUE GÂTEAUX, de stop-motionfilm van Emma De Swaef en Marc James Roels (zie het interview van Filmmagie hier), zal opnieuw te zien zijn en bovendien zullen op een expo miniatuurdecors, personages en rekwisieten te bezichtigen zijn. Buiten competitie zijn ook middellange animatiefilm LÉOPOLD, ROI DES BELGES en de live-actiondocumentaire RAOUL SERVAIS, MÉMOIRES D’UN ARTISAN te zien. De nationale competitie voor korte animatiefilms geeft het festival nog een extra Belgische toets.

Franse focus en Japanse hommage

Dit jaar staat de Franse animatiefilm centraal op Anima. Uiteraard is ons buurland elk jaar goed vertegenwoordigd door zijn grote aantal producties, maar de organisatie vond dat een extra focus op zijn plaats was. In Flagey kan je vier verschillende programma’s bekijken met films van het voorbije jaar en korte animatiefilms die een César en/of Oscar wonnen. In Cinema Palace zijn er vertoningen van langspeelfilms die de César voor Beste Animatiefilm in ontvangst mochten nemen zoals LE PETIT PRINCE, L’ILLUSIONNISTE en LE CHAT DU RABBIN.

Ook enkele filmmakers worden in de kijker gezet. In CINEMATEK vindt er een hommage aan Isao Takahata plaats. De Japanse medeoprichter van de vermaarde Studio Ghibli overleed in 2018 en verdient een gepast eerbetoon. De Britse animatiefilmer Paul Bush krijgt naar aanleiding van de Belgische release van zijn film Babeldom (2012) een tentoonstelling gewijd aan hem in Cinema Galeries: My Beautiful, Stupid, Tealeaf Films. Daar wordt een selectie aan karakteristieke films van hem vertoond. De premiere en opening in aanwezigheid van Bush staan vanavond al op de planning. Tijdens ANIMA komt hij praten over zijn films en gunt hij het publiek een blik achter de schermen.

Waargebeurd

Wat opvalt is dat veel competitiefilms gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, feiten en persoonlijke verhalen. FUNAN vertelt het waargebeurde verhaal van een Cambodjaans gezin dat wordt uiteengerukt door de Rode Khmer. In de film volg je de strijd van de moeder om te overleven en de zoektocht naar haar zoontje. Ook zwart-witfilm CHRIS THE SWISS is gebaseerd op feiten, maar speelt zich iets dichter bij huis af. Regisseur Anja Kofmel verfilmde het verhaal van haar neef Christian Würtenberg. Hij was een oorlogsverslaggever tijdens de Joegoslavische oorlog en werd in verdachte omstandigheden dood teruggevonden in Kroatië. Kofmel spreekt met ooggetuigen en oud-collega’s. Haar eigen herinneringen – ze was tien jaar oud tijdens de feiten – vertelt ze in voice-over en ook archiefbeelden worden gebruikt. Het geheel doet denken aan openingsfilm ANOTHER DAY OF LIFE. Met BUÑUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES verfilmt regisseur Salvador Simo het maakproces van Buñuels documentaire Las Hurdes van 1933.

VR en professionals

Voor de tweede keer op rij kunnen liefhebbers animatiefilms gemaakt voor virtual reality ontdekken. Nieuw dit jaar is de competitie voor VR-films, waarbij het publiek samen met de jury een winnaar kiest uit acht films. AGE OF SAIL werd geselecteerd voor de shortlist van de Oscars, maar kreeg uiteindelijk geen nominatie. Het verhaal speelt zich af op zee in 1900, wanneer een oude zeeman het meisje Lara redt nadat ze op een mysterieuze wijze overboord is gevallen. Het eerste deel van de trilogie GLOOMY EYES, een Frans-Argentijnse samenwerking, beleeft zijn Europese première op het festival. De zon heeft zich teruggetrokken en de nacht heerst in Woodland City, waar zowel zombies als mensen leven. Gloomy verstopt zich ’s nachts in het bos uit angst voor zombiejagers, maar hij verbergt zich ook voor iets anders. Het verhaal wordt verteld door Collin Farrell (The Lobster, In Bruges).

Futuranima, speciaal voor professionelen, vindt plaats van 4 tot 9 maart. Gedurende vijf dagen staan er lezingen, debatten en gesprekken met grote namen uit de wereld van animatiefilm op de planning. Je kan er als professional ook masterclasses volgen en de Industry Day bijwonen. Voor studenten is er de Student Day en een programma - dat voor iedereen toegankelijk is - bestaande uit korte animatiefilms gemaakt door studenten.

Niet alleen in Brussel kan je het animatiefestival op verschillende locaties bezoeken. Ook in Vlaanderen (Gent, Antwerpen, Leven en Genk) en Wallonië (Bergen, Charleroi, Namen, Luik en Nismes) kan je terecht voor hernemingen van een deel van het Anima-programma.

De krokusvakantie belooft alvast veel filmvertoningen verspreid over het land en heel wat leuks voor filmfanaten. Zowel het JEF jeugdfilmfestival – dat ook dan plaatsvindt (zie hier) – als Anima heeft een overvolle en gevarieerde programmatie. Op voorhand goed plannen is de boodschap.

Meer info vind je op de site van Anima.

Het festival vindt plaats van 1 tem 10 maart .

 

Bron : Filmmagie
Auteur : Antje van Schelvergem
Beeld: Another Day of Life