Brussels Art Festival volgt kunstenaars op de voet | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Brussels Art Festival volgt kunstenaars op de voet

Van 14 tot 17 november onderzoekt Brussels Art Film Festival (BAFF) het kruispunt tussen cinema en de andere kunsten. Met documentaires over kunstenaars uit binnen- en buitenland geeft het festival een inkijk in het werk en leven van iconen als Anne Teresa De Keersmaecker en Yves Saint Laurent.

Op zoek naar de beste kunstdocumentaires selecteerde het festival zes Belgische films die kans maken op de prijs Beste Kunstfilm en zeven andere, eveneens binnenlandse films voor de Ontdekkingsprijs. De vertoningen vinden plaats in CINEMATEK, BOZAR en ISELP (Institut supérieur pour l'étude du langage plastique), steeds in aanwezigheid van regisseurs en artiesten. Tussen de films door vindt ook een masterclass plaats met documentairemaker Sarah Vanagt en beeldend kunstenaar Joëlle Tuerlinckx.

In MITTEN volgen Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes choreografe Anne Teresa De Keersmaeker tijdens de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind: een dansvoorstelling van haar gezelschap ROSAS gebaseerd op Bachs cellosuites, live gespeeld door Jean-Guihen Queyras. De documentaire biedt een unieke blik op het minutieuze creatieproces van de Belgische choreograaf. De Keersmaeker bouwt haar voorstelling helemaal op vanuit de cellopartituur. Op een organische manier komt de dans voort uit de muziek.

Concurrent voor Rochette en Claes binnen de categorie Beste Kunstfilm is onderzoeker en filmmaker Matthias De Groof. In PALIMPSEST OF THE AFRICA MUSEUM blijft hij trouw aan zijn interesse voor postkolonialisme en Afrikaanse cultuur en legt hij de recente renovaties vast van het Africa Museum in Tervuren. Die renovatie is eerder ideologisch dan fysiek, eerder een rouwproces dan vooruitgangsoptimisme. Het museum schilderde niet enkel zijn muren, maar ook zijn omstreden imago bij.

De 21-jarige Hippolyte Leibovici (INSAS) is nog niet afgestudeerd, maar kan na zijn nominatie voor de Ontdekkingsprijs de ‘spe’ in cineast-in-spe al weglaten. Met MOTHER’S brengt hij vier generaties Brusselse dragqueens voor één nacht samen in een backstageloge. Samen met hun drag mother – een haast spirituele, meer ervaren moeder die novicen de knepen van het vak leert – raken ze heikele onderwerpen aan. Achter de lagen make-up schuilen onzekerheden, angsten en teleurstelling. Taboes zoals zelfmoord en alcocholisme worden niet van tafel geveegd.

Naast de twee competities presenteert het BAFF een selectie van tien onuitgebrachte kunstdocumentaires van de afgelopen twee jaar. Andrey Paounov opent met CHRISTO - WALKING ON WATER niet alleen die categorie, maar ook het festival. Na de dood van zijn man creëerde de Bulgaarse kunstenaar Christo een geel voetpad over het Italiaanse Iseomeer. De documentaire volgt zijn artistieke denkwerk en de bureaucratische beslommeringen die het megalomane project in de weg stonden. Sluiten doet het festival met CÉLÉBRATION van Olivier Meyrou, over mode-icoon Yves Saint Laurent. De documentaire was in 2002 al klaar, maar liep door een aanklacht van Laurents partner heel wat vertraging op. Opmerkelijk dus, dat het grotendeels in zwart-wit gefilmde portret opduikt in het BAFF-programma.

 

Bron: Filmmagie
Auteur: Hanne Schelstraete
Coverfoto: Christo - Walking on Water