Festival En Ville! in Brussel | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Festival En Ville! in Brussel

Van 25 juli tot 7 augustus neemt het festival voor documentaire films En Ville! verschillende plekken in Brussel in. Hun vertoningen, in de bioscoop en in de openlucht, verkennen plekken van over de hele wereld.

Oorspronkelijk was het festival van plan om zijn tweede editie te organiseren in oktober, exact een jaar nadat het de eerste En Ville! over stadsfilms in stelling hadden gebracht. De organisatie, die in handen is van platform voor documentaire cinema Le P’tit Ciné, voelde echter de behoefte om na maanden van lockdown in de zomer al een collectief cultureel evenement op poten te zetten. Dat het Belgische festivalnajaar, in het bijzonder in Brussel, eivol zit, zal ook wel een rol gespeeld hebben.

De tweede editie maakt deel uit van een nieuwe formule, waarbij En Ville! op vier momenten in 2020 op verschillende plekken in Brussel zal verschijnen. Tussen 25 juli en 7 augustus toont het korte en lange documentaires in de Brusselse bioscopen Kinograph, Cinéma Nova, Palace en Vendôme. Daarnaast zijn er vertoningen in de openlucht. Via zijn ‘stadsfilms’ wil het festival inzetten op ontmoetingen, in de bioscoop of op de hoek van de straat, vooral in een stedelijke context.

En Ville! opent met de openluchtvertoning van HERE FOR LIFE, waarin Andrea Luka Zimmerman en Adrian Jackson een groep Londenaars aan het woord laten die zich verzet tegen de gentrificatie van de Britse hoofdstad. Niet toevallig is Cinéma Nova, de bioscoop uit hartje Brussel die vaak films programmeert rond stedelijke problematieken, de partner van deze projectie. De vertoning in openlucht gaat door in Vorst, met ingang naast kunstencentrum WIELS aan de Avenue Van Volxem.

Het festival put vooral uit de recentste (online) edities van Franstalige documentaire festivals als Visions du Réel en Cinéma du Réel. Daaruit heeft het een Belgische en internationale selectie gemaakt, met ook oog voor korte films. Vooral het programma van zaterdagavond 6 augustus intrigeert met zijn drie kortfilms: THIS MEANS MORE van de Franse kunstenaar Nicolas Gourault over de dynamiek van het publiek bij voetbalwedstrijden, NOTRE TERRITOIRE van de jonge Belgo-Italiaan Mathieu Volpe over Afrikaanse migrantenarbeiders in Zuid-Italië en de Belgisch-Congolese animatiefilm MACHINI van Frank Mukunday en Tetshim.

Oktober vorig jaar sloot En Ville! nog af met Ex Libris: the New York Public Library, de meest recente documentaire van Frederick Wiseman. Die grondlegger van de Amerikaanse observerende documentaire is nu ‘peetvader’ van het festival. Artistiek directeur van het festival Pauline David noemde hem een van de inspiratiebronnen, met “zijn cinema die aandacht heeft voor wie hij filmt, een verteller van ongeëvenaarde verhalen die ons helpen de verschillende menselijke geografieën te ervaren. Een regisseur in het hart van de stad, die erin slaagt zaken die gewoon lijken buitengewoon te maken.”

De films op het programma van En Ville! hebben Franstalige of Engelstalige ondertitels, geen Nederlandse. Het volledige programma vind je hier.

Bron : Filmmagie
Auteur : Bjorn Gabriëls
Coverfoto: Here for Life