Filem'On Jeugdfestival 2019 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Filem'On Jeugdfestival 2019

Maar liefst 130 kinder- en jeugdfilms staan dit jaar op het programma van Filem'On, het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek. Van 23 oktober tot en met 2 november kan je in verschillende Brusselse filmzalen terecht voor een goede portie jeugdsentiment, gezellige familiefilms, workshops en cinéconcerten.

Openen doet het festival met zo’n cinéconcert, waarbij het zeven geanimeerde kortfilms vertoont met live muziek. Heel toepasselijk werkt Filem'on samen met Jeugd en Muziek Brussel, dat een orkest van leerlingen uit de Schaarbeekse school De Muziekladder inzet voor de begeleiding van enkele films. Ook percussionist Falk Schrauwen en saxofonist Mathieu Robert zorgen voor muziek. Een van de kortfilms is Oscarwinnaar MR. HUBLOT (Pascal Thiebaux, 2013), een 3D-animatiefilm over een OCD-patiënt die voor het slapengaan zeven keer controleert of de voordeur wel toe is. Liefst blijft hij in zijn appartement, uit schrik voor de volledig geautomatiseerde buitenwereld. Wanneer hij een robothondje adopteert, neemt zijn leven een andere wending.

Uitvindingen, zoals Hublots robothond, vormen de rode draad doorheen het festival onder de slogan ‘Uitkijken naar uitvindingen’. In PINOCCHIO maakt de houtbewerker Geppetto een levende, houten pop. In de claymationfilm WALLACE & GROMIT: DE VLOEK VAN DE WEERHAAS (Nick Park) gaat het komische duo op zoek naar een oplossing voor de konijnenplaag die het dorp teistert. George Méliès, de uitvinder van het uitvindersgenre, kan niet ontbreken. Naast zijn eigen LE VOYAGE DANS LA LUNE staan ook een aantal odes op het programma, zoals de magische ontmoeting tussen Hugo en Mélies in Martin Scorseses HUGO.

Naast dit thematische luik organiseert Filem’On Belgische, Europese en internationale competities. Voor de titel Beste Europese Live Action Langspeelfilm voor Kinderen komt het debuut van de Franse Martin Atlan in aanmerking. In DANIEL FAIT FACE repeteert de klas van de tienjarige Daniël voor een theaterstuk. Een sinistere sfeer van mystiek, gevaar en dreiging hangt in de lucht. Voor de Filem’on Animation Award is stopmotionfilm MANGO een van de kanshebbers. Regisseur Trevor Hardy gaat verder dan een happy clappy kinderfilm en toont hoe de voetbaldroom van de jonge mol Mango in het gedrang komt, wanneer een maffiabaas de lokale mijnen wil sluiten.

Acht kinder- en jeugdfilms zijn genomineerd voor de Press Award, een prijs uitgereikt door een driekoppige jury van ervaren filmcritici: Frans Lefever (voormalig VRT) en Yves Calbert (Confluent) van de Unie van de Filmkritiek en Charlotte Timmermans van Filmmagie. Een van hen is de filosofische familiefilm LE VOYAGE DU PRINCE van ervaren animator Jean-François Laguionie (Louise en hiver). De prince uit de titel is de Prins van de Apen, een oudere aap uit een verafgelegen rijk. Het jonge aapje Tom neemt hem in huis en leidt hem rond in een stad die voor de Prins volledig nieuw is en waar mensen en apen samenleven. De film werd in juni voorgesteld in Annecy op hét Europese animatiefilmfestival. Jean-François Laguionie ontving daar de Cristal d'Honneur. Net als LE VOYAGE DU PRINCE vonden de zeven andere films binnen de perscompetitie reeds een verdeler, en kunnen filmliefhebbers die niet naar Filem'on afzakken later de schade inhalen in een zaal in hun buurt.

 

Meer info en tickets via Filem’On !

 

Bron: Filmmagie
Auteur : Hanne Schelstraete