Festivals : de corona-update | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Festivals : de corona-update

Het rondrazende coronavirus dwingt festivals tot het meest milieuvriendelijke festivalseizoen ooit. Overal ter wereld zitten organisatoren met de handen in het haar. Afgelasten? Uitstellen? Online gaan? Ook in Vlaanderen en Brussel moeten festivals knopen doorhakken. We geven een overzicht en vullen aan volgens de meest recente informatie.

Het coronavirus trof het Offscreen Festival in Brussel midscheeps. De eerste helft kon nog doorgaan, dan gingen de deuren onherroepelijk dicht. Andere festivals zaten in hun laatste voorbereidingen op het moment dat de quarantainemaatregelen in België van kracht werden.

Offscreen, 4 tot 22 maart: onderbroken

De dertiende editie van het festival voor cultfilms eindigde op vrijdag de 13de zowaar – ongewild! – met THE ETERNAL EVIL OF ASIA (1995), een horrorkomedie uit Hongkong. Openingsfilm ABOUT ENDLESSNESS van de Zweed Roy Andersson zou een bioscooprelease krijgen in april, maar is ondertussen via VoD te bekijken (zie onze recensie hier).

De jaarwerking van Offscreen – de B-Z vertoningen elke laatste vrijdag van de maand in CINEMATEK – hervatten zodra het kan. In overleg met Cinema Nova bekijkt het festival welke festivalfilms en -activiteiten later alsnog kunnen doorgaan.

Japan Square, 18 tot 22 maart: geannuleerd

Het op Japanse film gerichte festival in Studio Skoop, Gent, is afgelast.

Docville, 25 maart tot 2 april: uitgesteld naar 23 september tot 1 oktober

Het documentaire festival in Leuven verhuist naar het najaar. Festivalcoördinator Frank Moens: “Het is de bedoeling van het festival zowat alles wat we planden opnieuw te doen, een copy/paste zeg maar, eventueel aangevuld met een aantal heel recente titels.”

Gedurende de oorspronkelijke festivalperiode zal Docville een beperkte selectie films aanbieden via streamingplatform dalton.be. Op het programma staan onder meer enkele Belgische films: ANNAPOLIS - GIANT CITY van Maarten Bernaerts, MOTHER van Kristof Bilsen (zie ons artikel) en BRING IT TO THE PEOPLE van Guy Fellemans over het Brussels Jazz Orchestra (zie Filmmagie 701).

Millenium Festival, 27 maart tot 4 april: uitgesteld naar 23 september tot 1 oktober

De documentaire festivals Docville in Leuven en Millenium in Brussel overlapten al deels op hun oorspronkelijke data. Nu zullen ze doorgaan op exact dezelfde data. ‘Pushing back the frontiers’, het thema van de twaalfde editie van het festival is relevanter dan ooit, laten de organisatoren weten. “Soms onzichtbare grenzen doen ons dagelijks ons gedrag in vraag stellen en aanpassen. De documentaires die het Millenium Festival heeft geselecteerd, verkennen die essentiële vragen. De situatie die we nu meemaken, toont hoe belangrijk die films zijn om onze wereld te begrijpen.”

Courtisane, 1 tot 5 april: afgelast

De organisatoren van het Gentse festival bekijken hoe de programma’s in de toekomst te kunnen laten doorgaan. Ook de jaarwerking van Courtisane en hun partners, met onder meer een bezoek van de centrale festivalgast Kevin Jerome Everson aan CINEMATEK (zie Filmmagie 703), staat on hold.

Brussels International Fantastic Film Festival, 7 tot 19 april: afgelast

Met hun kenmerkende zin voor humor heeft het Brusselse genrefestival al zijn activiteiten afgelast: “1720, de builenpest van Marseille. 1820, de cholera. 1920, de Spaanse griep. 2020, het Coronavirus, en de annulering van de 38ste editie van het BIFFF … Uit voorzorgsmaatregel annuleert het BIFFF reeds de editie van 2120.”

Het festivalteam zal het integrale programma binnenkort online zetten, als dank aan de medewerkers en partners, maar vertoningen komen er niet. Wel moedigen ze aan de films elders te bekijken. Met daaraan gekoppeld een zorg die oog heeft voor de toekomst die de filmsector te wachten staat: “Alsjeblief, geen illegale downloads. De filmindustrie zal wakker worden met een hallucinante kater en diepe wonden als gevolg van deze pandemie. We moeten ze nu steunen, in plaats van ze verder de dieperik in te duwen.”

De volgende editie van het BIFFF loopt van 6 tot 18 april … 2021.

MOOOV, 21 april tot 4 mei: online

Tijdens de festivalperiode zal MOOOV online vertoningen en vervangactiviteiten aanbieden. Delen uit het programma zullen ook een plaats vinden tijdens Film Fest Gent (oktober) en Filmfestival Oostende (januari 2021). Meer informatie vind je hier.

Afrika Filmfestival, 24 april tot 9 mei: uitgesteld naar oktober 

De 25ste feesteditie van het Leuvense festival gericht op Afrikaanse cinema zal plaatsvinden in oktober. Ook de vertoningen en evenementen buiten het festival zijn geannuleerd.

 

Bron : Filmmagie
Auteur : Bjorn Gabriëls
Coverfoto : BIFFF