Interview: Hoe duurzaam films produceren? | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Interview: Hoe duurzaam films produceren?

Als één sector het streven naar een duurzame samenleving kan uitdragen, dan wel de mediasector. Bij het Vlaams Audiovisueel Fonds zijn ze daar al langer dan gisteren van overtuigd. Wie productiesteun ontvangt voor een fictiefilm of -reeks, krijgt de vraag om de productie zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Dat onder deskundige begeleiding van VAF-duurzaamheidscoördinator Tim Wagendorp.

De begeleiding van het Vlaams Audiovisueel Fonds start zo vroeg mogelijk. Tijdens een intakegesprek worden informatie en praktijkvoorbeelden uitgewisseld. Het is aan de producent om deze kennis in concrete keuzes te vertalen, rekening houdend met het budget en het artistieke kader. Tijdens de opnamen komt er een setbezoek. Na afloop wordt er een CO₂-calculator ingevuld en wordt de impact van de concrete duurzame keuzes geëvalueerd.

In hun duurzaamheidsbeleid werkt het VAF ook samen met de filmscholen. Onder andere op het RITCS zorgde Tims voorganger destijds voor nogal theoretische uiteenzettingen die de studenten uitgebreid informeerden over de klimaatproblematiek en over hoe en waarom ze de door het VAF ontwikkelde CO₂-calculator konden invullen. Toen Jan-Pieter Everaerts eind oktober Tim bij het VAF opzocht voor dit interview, verduidelijkte hij z’n aanpak.

 

Lees het volledige interview op Filmmagie

 

Bron: Filmmagie
Auteur : Jan-Pieter Everaerts