Dans en zoveel meer op Jeugdfilmfestival JEF | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Dans en zoveel meer op Jeugdfilmfestival JEF

Van 23 februari tot en met 10 maart vindt de hoogmis van de kinder- en jongerenfilm weer plaats op diverse locaties in Vlaanderen. Het JEF Festival vertoont films voor verschillende leeftijden en organiseert dit jaar ook workshops en masterclasses waarin dans centraal staat.

Het Noorse LOS BANDO mag het festival openen in aanwezigheid van actrice Tiril Marie Høistad Berger en scenarist Arild Tryggestad. De film vertelt het verhaal van boezemvrienden Axel en Grim die met hun rockband Los Bando deelnemen aan een muziekwedstrijd. De finale wordt echter georganiseerd aan de andere kant van het land en dus maken ze er een roadtrip van met een rallypiloot en een jonge celliste in hun midden. Regisseur Christian Lo maakte in 2009 Rafiki (niet de Keniaanse film van vorig jaar met dezelfde titel), waarin de twee hoofdpersonages op zoek gaan naar hun vriendin en daarvoor een treinrit naar de stad ondernemen.

Gedurende het openingsweekend denkt het festival ook aan de allerjongsten. Tijdens de Peuterdag op zondag 24 februari zijn er drie vertoningen van een selectie animatiefilms van Studio Phosphore. Het allerkleinste ciné-concert wordt live begeleid door Le Philharmonique de la Roquette uit Frankrijk en ook het medialab is speciaal geopend en aangepast aan de allerkleinsten.

ZEN IN THE ICE RIFT is een voorbeeld van een film geselecteerd door jongeren. Hij behandelt meer volwassen thema’s zoals gender, identiteit, migratie, liefde en geschiedenis. De Italiaanse film van Margherita Ferri volgt Maia, een eenzaam zestienjarig meisje dat in het lokale hockeyteam speelt. De uitsluitend mannelijke teamgenoten viseren haar omwille van haar masculiene gedrag. Wanneer de vriendin van de aanvoerder wegloopt van huis en onderdak zoekt in het hotel van Maia’s familie, voelt ze voor het eerst verbondenheid met iemand.

Meer dan film

Voor jonge vloggers is Frederike Migoms BINTI, die in première gaat op het filmfestival, een aanrader. Het verhaal gaat bovendien dieper in op een actueel thema, want de twaalfjarige Binti en haar vader Jovial (gespeeld door rapper Baloji) mogen van de politie niet meer in ons land verblijven. Tatyana Beloy, samen met stand-upcomedian Sue Nsuki meter van het JEF Festival, speelt een gastrol. Na de film zijn er voor de liefhebbers vlog talks met allerhande tips en tricks voor het maken van je eigen vlogs. Bekende vloggers zoals Junes van Ketnet, rapper Salahdine van SLM en YouTube-ster Morgane Eyletten vertellen hoe zij video’s maken.

Sowieso staat er meer op het programma dan film alleen. Zo zijn er Q&A’s, workshops en masterclasses. Het Antwerpse medialab, dat doorlopend open is, plaatst dans en audiovisuele installaties centraal. Er is voor ieder wat wils: een dancebattle met Robots (mBots), het bekende arcadespel Dance Dance Revolution, VR-games en een installatie om muziek te leren maken met beats. In het gamelab in Brugge en Gent kan je daarvan enkele games terugvinden.

De workshop over serpentinedans is toegankelijk voor kinderen van verschillende leeftijden en brengt ook wat filmgeschiedenis aan. De dans van Loïe Fuller is namelijk te zien in een van de eerste dansfilms ooit gemaakt in 1896 door de gebroeders Lumière. De masterclasses focussen op het vastleggen van dans op camera en in virtual reality. Tijdens de krokusvakantie is er ook een meerdaagse masterclass voor 9- tot 12-jarigen waar je je eigen game kan ontwikkelen en het materiaal in het medialab kan gebruiken om creatief aan de slag te gaan. De link naar film blijft wel aanwezig.

Tijdens de JEF makersdag worden er creaties van kinderen getoond op het grote scherm. De screening van SUPER FURBALL in Antwerpen voorzien actrices Daphne Wellens en Evelien Bosmans van live dubbing. Bij de professionele competitie kiest de JEF ziekenhuisjury mee de beste kortfilm. Tijdens de student talks krijgen studenten met een diploma in de audiovisuele sector advies van gastsprekers. Het programma van het JEF festival puilt uit en focust zich op een breed en jong publiek, maar ook het volledige gezin is welkom.

De opening van het jeugdfilmfestival tijdens het laatste weekend van februari vindt plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen, een van de uitvalsbasissen van JEF. In Brugge zullen er vanaf 2 maart films spelen en masterclasses georganiseerd worden. Andere locaties waar het festival neerstrijkt tijdens de krokusvakantie zijn Gent, Kortrijk, Strombeek-Bever en Roeselare.

Meer informatie vind je op de site van het festival.

 

Onze leden in de kijker

Tijdens de première van BINTI van Frederike Migom zullen ook leden van Acteur.be C.C. De Neira & Marijke Van Der Kelen op het grote scherm te zien zijn!

 

Bron : Filmmagie
Auteur artikel Filmmagie : Antje van Schelvergem
Coverfoto: Los bando