Koreaanse cinema viert feest in Brussel | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Koreaanse cinema viert feest in Brussel

Het is een feestelijk jaar voor de Koreaanse cinema. Niet alleen woon 'Parasite' van Bong Joon-ho afgelopen mei in Cannes de eerste Gouden Palm in de filmgeschiedenis van Korea, het is ook precies honderd jaar geleden dat de eerste Koreaanse film 'Fight for Justice' (Kim Do-san) uitkwam. Wie dat mee wil vieren, kan van 31 oktober tot 9 november terecht bij het Korean Film Festival Brussels.

Het thema van het festival, ‘100 Years of Korean Cinema: Portraits of Korea’, biedt de gelegenheid om kennis te maken met het gevarieerde karakter van de Koreaanse film. Het programma onderscheidt historische en (potentiële) hedendaagse klassiekers. Het luik ‘Historic Classic’ bestaat uit vijf klassiekers, waaronder GORYEOJANG (1963, Kim Ki-young ) en SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE (2002, Park Chan-wook). ‘Modern Classic’ belicht dan weer zes recente releases, zoals IDOL (2019, Lee Su-jin). Het festival vertoont ook een compilatie van korte films en besteedt aandacht aan animatie en documentaires.

Het festival opent op 31 oktober in BOZAR met de misdaadkomedie MISS & MRS. COPS (2019, JUNG Da-won), een feministische versie van de buddy cop-film. Naast de gebruikelijke kenmerken van dat genre heeft deze film ook een sociale ondertoon. Zo gaat MISS & MRS. COPS in op genderdiscriminatie op het werk en is er een verhaallijn over spycampornografie. Die twee onderwerpen krijgen momenteel veel aandacht in Zuid-Korea en de film deed het meer dan uitstekend in de Koreaanse box office.

Naast film kan je in Cinema Galeries ook genieten van Koreaanse versnaperingen en drankjes. Voor de screening van SEOPYEONJE (1993, Im Kwon-taek) op 3 november, zal er een pansori-performance plaatsvinden. Pansori is een traditioneel Koreaanse, muzikale vertelling. EOPYEONJE gaat over een familie van traditionele pansori-zangers en hun strijd om te overleven in de moderne wereld. Toen hij uitkwam, was de film ontzettend populair (alleen al in Seoul trok hij meer dan een miljoen bezoekers) en mede dankzij deze populariteit beleefde pansori een heropleving.

Het festival sluit op 9 november af met THE GANGSTER, THE COP, THE DEVIL (2019, Lee Won-tae). Deze misdaadfilm was in mei nog te zien als een Midnight Screening op het festival van Cannes. En er is goed nieuws voor wie trek heeft gekregen in meer. Het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel, dat dit festival organiseert, vertoont het hele jaar door op vrijdagen gratis Koreaanse films.

Wil je kans maken op een duoticket voor de openingsfilm, mail dan naar win@filmmagie.be.

Bron : Filmmagie
Auteur : Nancy Fornoville
Coverfoto: Miss and Mrs. Cops