Offscreen, het festival voor de onverzadigbare cultuurfan | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Offscreen, het festival voor de onverzadigbare cultuurfan

Offscreen serveert veelal cultcinema die de mainstreambioscopen ver van hun schermen houden. Op de dertiende editie haalt het Brusselse festival (4-22 maart) weer groezelige cultfilms van onder het stof en programmeert het première van potentiële cultfilms van de toekomst.

Offscreen opent met de Belgische avant-première van ABOUT ENDLESSNESS, de laatste nieuwe van Roy Andersson, goed voor de Regieprijs in op het afgeslopen festival in Venetië. Andersson maakt voor zijn bevreemdende film gebruik van tableaux vivants, waarin hij in vale kleuren mediteert over de absurditeit van het menselijke bestaan en over de tijd.

De aandacht voor tijd uit de openingsfilm zien we terugkomen in de sectie About Time bij CINEMATEK. Offscreen nodigt je uit op een reis doorheen de tijd, met twintig films over tijdreizen – van in de jaren 40 met onder andere THE PORTRAIT OF JENNIE (William Dieterle, 1948), over JE T’AIME JE T’AIME (Alain Resnais, 1968) en PLANET OF THE APES (Franklin J. Schaffner, 1968) tot helemaal tot in de jaren 2010 met INTERSTELLAR (Christopher Nolan, 2014) en PREDESTINATION (Michael en Peter Spierig, 2014). 

Voor beach horror moet je in de karaktervolle Cinema Nova zijn. Het strand zit vol onverwachte gevaren: drijfzand (BLOOD BEACH van Jeffrey Bloom), zeemonsters (THE HORROR OF PARTY BEACH van Del Tenney, CREATURE FROM THE HAUNTED SEA van Roger Corman) en bendeleden (SONATINE van Takeshi Kitano).

 The Horror of Party Beach

Het gevaar op Offscreen is nog niet geweken: er valt nog meer bloed en geweld te vinden onder het thema Hong Kong Category III. ‘Category III’ is het label dat toegekend werd aan films die in het Hong Kong van de jaren 1990 uitbundig experimenteerden met excessief geweld en expliciete seks. Hierin kan de liefhebber van gortige cultfilm aan zijn of haar trekken komen. Niet te missen zijn DEVIL’S WOMAN (Otto Chan) met Category III-icoon Elvis Tsui en THE ETERNAL EVIL OF ASIA (Man Kei Chin) die alle sappigste elementen van de Cat III-film verenigt. Beide films zullen worden getoond op 35mm. Wie nog verder wil gruwelen kan gerust blijven zitten in Cinema Nova, want dit jaar heeft  het als eregast de eigenzinnige cultklassiekerregisseur Jeff Lieberman. Bibber en walg met zijn bekendste films SQUIRM, BLUE SUNSHINE en JUST BEFORE DAWN, van 19 tot 21 maart, in aanwezigheid van de regisseur.

Promobeeld Squirm

Nog enkele interessante data: op 18 maart programmeert Offscreen samen met de website kortfilm.be een resem kortfilms, in aanwezigheid van hun makers. Zondag 15 maart zal er in Cinema Nova een heuse kinderdag plaatsvinden, die aansluit bij het thema van de volwassenensectie over strandfilms. Stip tot slot ook 14 maart aan in je agenda, want dan zal je ’s avonds op de tweedehands filmbeurs in de in-thema-aangeklede kelder van Cinema Nova kunnen snuisteren.

Tijdens en na het festival zal Offscreen op tour gaan in onder andere KASKcinema in Gent, De Cinema in Antwerpen, Cinéma Le Caméo in Sint-Truiden, Budascoop in Kortrijk en Cinema Plaza Art in Bergen.
 

Alle info & tickets via deze link!
 

Win tickets via Filmmagie

Win tickets voor een van de Liebermanfilms: SQUIRM, BLUE SUNSHINE of JUST BEFORE DAWN.
Stuur je voorkeur door naar win@filmmagie.be

 

Bron : Filmmagie