Avila, platform voor Belgische auteursfilm | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Avila, platform voor Belgische auteursfilm

De wildgroei aan on-demand platformen houdt aan. Na de bulkaanpak à la Netflix zien ook vaker gecureerde initiatieven het daglicht. In België neemt Avila, dat zich richt op Belgische auteursfilms, een nieuwe stap met een meer uitgebreide catalogus.

Met een interviewfragment waarin Orson Welles de naamkeuze van het platform verklaart (“Avila … A very strange, tragic place. I don’t know why I got a great thing about it”), neemt het VoD-platform een nieuwe start. Avila bestond al langer voor filmmakers die een thuis vinden bij producent/initiatiefnemer Accattone Films, maar presenteert nu een breder palet én een portie toekomstambities.

Aanvullend op Kosmos en La fleurière van Ruben Desiere en Because We Are VisualRain en Grands travaux van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes gaat het vooral om de betere (Belgische) documentaires van de laatste jaren, met onder andere Inclusief (Ellen Vermeulen), Een idee van de zee (Nina de Vroome), Un pays plus beau qu’avant (Hannes Verhoustraete) en Dust Breeding (Sarah Vanagt).

Ook ware documentaire klassiekers vinden een welgekomen plek op Avila. Van Johan Grimonprez zijn dial H-I-S-T-O-R-Y en Double Take te huur. En ook het driedelige, sociaal-economische documentaire essay Zolang er scheepsbouwers zingen van Jan Vromman, over de teloorgang van de Boelwerf in Temse, is er te bekijken. Avila plukt eveneens uit de Franstalig-Belgische cinema, met het opmerkelijke essay Lettre d’un cinéaste à sa fille van Eric Pauwels.

Voor de selectie fictiefilms kiest Avila, naast recente Vlaams-Brusselse films La fleurière en Étangs Noirs (Timeau De Keyser en Pieter Dumoulin), voornamelijk het Franstalig-Belgische sociaal realisme, met nu al Déjà s’envole la fleur maigre (Paul Meyer) en Le chantier des gosses (Jean Harlez), en later nog films van de broers Dardenne, zoals Le jeune Ahmed. In samenwerking met CINEMATEK behoren ook films van Chantal Akerman tot het aanbod, te beginnen bij Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles. Later volgen nog meer van haar films, en van onder anderen Jean-Jacques Andrien, beschouwd als een van de grondleggers van de Waalse cinema.

 

Meer informatie via de website van Avila.

 

Bron : Filmmagie
Auteur : Bjorn Gabriëls
Coverfoto : Déjà s’envole la fleur maigre