Antwerp Queer Arts Festival | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Antwerp Queer Arts Festival

Tijdens het Antwerp Queer Arts Festival kan je van woensdag 7 augustus tot zondag 11 augustus in De Studio terecht voor heel wat queer kunst, waaronder een inspirerende reeks kortfilms.

Een zevental korte queer films permanent te bekijken tijdens het Antwerp Queer Arts Festival.

 In de korte documentaire ‘These are my hands’ (8’) van Evi Tsiligaridou brengt de radicale Britse toneelschrijver Jo Clifford een filmgedicht ten tonele. Een zeer persoonlijke verteling over de transgenderbeleving, waarin hij het heeft over wonden, uitdagingen, overwinningen en de weg naar zelfbekrachtiging. Een ontroerend stukje film.

Het BAFTA-genomineerde ‘Wren Boys’ (11’) van Harry Lighton werd met tal van prijzen bekroond. Terecht ook: deze korte film over een priester die zijn neef huwelijkt met diens verloofde die een gevangenistijd uitzit is een ruw, Iers drama dat thema's als geloof, geweld en conservatief gedachtegoed blootlegt.

 


'Wren Boys'

In ‘Mankind’ (13’) wil een rusteloze jonge man de wereld achter zich laten. Layke Andersons film reflecteert over de gevolgen die je moet dragen als je te lang stilstaat in het leven. “We are born with two fears: the fear of falling, and the fear of loud noises. Everything else, we learn.” Een queer sci-fi film: bekijk hier een trailer.

In het hartje van het Amazonewoud maakte de Fransman Quinten Lazzarotto het poëtische ‘Carlito se va para siempre’ (8’), in opdracht van Werner Herzog. De Duitse filmmaker organiseerde een workshop rond het thema “koortsdromen in de jungle”. Lazzarotto's interpretatie is verbluffend, en werd al vertoond of queer festivals zoals het BFI Flare: London LGBT Film Festival, Pink Filmdays Amsterdam, Zinegoak Bilbao International GLT Film Festival en FilmOut San Diego waar het de prijs voor beste internationale kortfilm won.

Het werk van de Brits-Australische kunstenaar Lois Norman focust vaak op de moed en diversiteit van de menselijke conditie – hoeveel energie vraagt het om jezelf te zijn? Haar eerste langspeeldocumentaire ‘She is juiced’ onderzoekt het werk van vier sterke, gepassioneerde vrouwelijke LGBTQIA+ kunstenaars Jo Hay, Ope Lori, Peta Lily en Sarah Jane Moon en werd vertoond in Tate Britain in juni 2017, als deel van het baanbrekende Queer Britain Exhibition. In De Studio kan je naar ‘She is juiced, slice 1: Jo Hay’ en ‘She is juiced, slice 2: Ope’ kijken.


'Mankind'

De korte documentaire ‘Landline’ (12’) van Matt Houghton tenslotte heeft het over de telefoonhulplijn voor homoseksuele boeren die in het Verenigd Koninkrijk sinds 2010 in werking werd gesteld. Via een reeks van gesprekopnames en reconstructies gebruikt hij de hulplijn als lens om de ervaringen van de Britse LGBTQ-boerengemeenschap te belichten. Je kan de film hier online bekijken.

Permanent kan je ook verschillende video-installaties en archiefmateriaal bezichtigen. Voor een volledig overzicht van wat tentoongesteld wordt, kan je hier terecht.

De openingsuren van de tentoonstelling vind je hier.

Koop tickets

 

Bron: Kortfilm.be
Auteur: Niels Putman
Coverfoto © Gerald Dauphin