Kortfilm.be-avond op 7 december ! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Kortfilm.be-avond op 7 december !

Voor de twaalfde editie van de Kortfilm.be-avond veranderen we niks aan het concept: op vrijdag 7 december presenteert Kortfilm.be een compilatie van de beste (!) kortfilms van het volledige Kortfilmfestival Leuven.
Van animatie over documentaire tot experimenteel, uit binnen- én buitenland. Daarna jenever onder het afdak.

De Kortfilm.be-redactie doorboorde de ganse festivalcatalogus en koos er de zes beste films uit.

We beginnen met dé Vlaamse kortfilmhit van dit seizoen. ‘Provence’ (22') van Kato De Boeck tourde langs verschillende kortfilmfestivals in het buitenland alvorens in Gent in Belgische première te gaan. Haar film is gevoelig, warm en van zo’n specifieke maturiteit dat het eigenlijk moeilijk te geloven is dat het om haar afstudeerfilm aan het RITCS gaat. Tijdens Film Fest Gent ging ze met de Publieksprijs lopen en wij zijn er rotsvast van overtuigd: De Boeck verlaat Kortfilmfestival Leuven gegarandeerd niet met lege handen.

 


'Provence' (Kato De Boeck)

 

 

Vanuit Noorwegen nodigen we Ernst De Geer uit. Ook hij studeerde dit jaar af en zijn afstudeerwerk won op het 41e Short Film Festival in Dràma (Griekenland) de felbegeerde FIPRESCI-prijs. ‘Kulturen’ (25') is Scandinavische satire zoals we ze het liefst hebben: donker, pijnlijk grappig, en met ballen.

Over ‘The Hollow Coin’ (12') van de Amerikaanse regisseur Frank Heath willen we eigenlijk zo weinig mogelijk kwijt. Een experimentele documentaire die langzaam maar zeker haar geheimen prijs geeft, of toch niet?

 


'Kulturen' (Ernst De Geer)

 

 

In 2014 strooiden we niks dan lof voor Gerlando Infuso’s ‘Les Pécheresses’ en dat doen we vier jaar later heel graag nog eens over. ‘La Bague au Doigt’ (14') is alles wat Infuso ons al in zijn vorige films beloofde: lief, maar stout, sfeervol en sensueel, gedetailleerd en toch subtiel. Deze Italo-Belgische puppet master maakt een prachtige ode aan de Belgische hoofdstad, met z’n dampende mosselpotten en rondtrippelende flaneurs. Infuso bewijst moeiteloos zijn status als kroonprins van stop-motion sprookjeswerelden.

 


'Hybrids' (Florian Brauch, Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau & Romain Thirion)

 

Acteur Wim Willaert ('Mont Blanc', 'Het Bijzondere Leven van Rocky De Vlaeminck', 'Wien for Life', 'Remise') is niet weg te slaan uit de Belgische kortfilmwereld. Hij verklapte ons eerder al waarom hij zo graag in het korte filmgenre opdruikt, in Bierry’s grotdroge komedie ‘Vihta’ (20') bewijst hij wederom waarom. Willaerts personage zegt bitter weinig, maar zijn lichaam en gekwetste poedelblik spreken boekdelen.

 

We gaan er uit met een coole, ecologische animatiefilm vol gemuteerde vissen en robotachtige zeemonsters. ‘Hybrids’ (6') werd gemaakt door een Frans regisseurscollectief. Geen van hen (Florian Brauch, Matthieu Pujol, Kim Tailhades, Yohan Thireau en Romain Thirion) zal er op 7 december bij zijn, maar hun prachtig (en spannend!) staaltje animatiewerk heeft verder weinig uitleg nodig.

In aanwezigheid van de makers.

 

De vertoning vangt aan om 20u op vrijdag 7 december in de Labo-zaal van het STUK in Leuven.

 

Coverfoto © 'The Hollow Coin' (Frank Heath)

Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman