Kortfilm.be-avond 2020 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Kortfilm.be-avond 2020

Al veertien jaar op rij zoekt Kortfilm.be in het brede aanbod van Kortfilmfestival Leuven naar het beste van het beste. Ook dit jaar wordt dat een eigenzinnige mix van nationaal en internationaal, animatie en experiment, fictie en documentaire.

Live én online op vrijdag 11 december om 21u.

 

Als opening duiken we de Parijse club culture in. Op de bonkende 145BPM techno-deunen ontmoeten we het titelpersonage uit 'Dustin' (20'), een jonge trans* vrouw. In een jaar zonder losbandige feestjes voelt Naïla Guiguets bruisende film tegelijk onaards en bevrijdend aan. Terwijl de nacht haar geheimen prijsgeeft, neemt de melancholie het langzaam over. Goed voor selecties in Cannes, Toronto en San Sebastian.


'Dustin' © Naïla Guiguet

In de Zwitserse documentaire 'All cats are grey in the dark' (18') ontmoeten we Christian, die naar zichzelf refereert als Catman: zo close met zijn krolse katten Marmelade en Katjuscha dat ze op z'n rug mee mogen naar de après-ski. Een uniek en ontroerend melodrama over de liefde tussen mens en dier.

"Film moet een kunst blijven, geen consumptiemiddel," vertelde Meltse Van Coillie ons na een gesprek over haar VAF Wildcardwinnende afstudeerfilm 'elephantfish'. Die uitspraak maakt ze hard in haar nieuwe, contemplatieve film 'Zonder meer' (16'). Daarin nemen we de wereld waar door de ogen van de kleine Lucie, die op haar eigen manier tracht te begrijpen wat er aan de hand is wanneer in volle zomer een camping wordt opgeschrikt door de plotse verdwijning van een zesjarige jongen.


'All cats are grey in the dark' © Lasse Linder

Het Noorse 'The Affected' (13') tekent voor een cynische invulling van een waargebeurd feit waarbij net voor het opstijgen van het vliegtuig een passagier weigert plaats te nemen, om zo de deportatie van een Afghaanse man aan boord tegen te houden. Een politiek geladen komedie over vrije meningsuiting en individueel activisme.

Via de reconstructie van een moord onderzoekt de Litouwse regisseur Laurynas Bareisa (nog steeds heersende) genderpatronen binnen het politiesysteem, en ver daarbuiten. 'Dummy' (12') is een vlijmscherpe doorsnede van onze maatschappij die een diepgewortelde toxic masculinity terecht aan de kaak stelt.

We gaan slapen met de cutesy animatiefilm 'Would you please?' (4') van KASK-alumna Ada Güvenir, eerder ook al te zien tijdens Film Fest Gent. Daarin verbeeldt ze een modern liefdesverhaal waarbij een helft van een koppeltje vermist raakt. De ander begint aan een zoektocht naar zijn grote liefde, want zonder elkaar is hun leven niet compleet.
 


'Would you please?' © Ada Güvenir

 

Een ticket voor de livestream kost €4. We geven 50 tickets weg via de wedstrijdknop op deze pagina!

RSVP via Facebook.
Op de avond zelf gaan we hier live.

 

Bron : Kortfilm.be
Coverfoto © Kortfilmfestival Leuven