Belgische kortfilm op de shortlist voor Oscars! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Belgische kortfilm op de shortlist voor Oscars!

De kortfilm 'Une soeur' van de Belgische regisseur-actrice Delphine Girard heeft een plaatsje op de shortlist voor de Oscars bemachtigd. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences afgelopen nacht bekend. Ook het Belgisch-Franse 'Les Petites Mains' staat op de lijst.

In 'Une soeur' speelt Veerle Baetens een noodlijnoperatrice die een vrouw aan de andere kant van de lijn uit een benarde situatie tracht te helpen. Die zenuwslopende situatie verfilmt Delphine Girard als een zestien minuten durende thriller: "een feilloos scenario vol suspens." De film maakte deel uit van de Kortfilm.be-selectie op het Breedbeeld Kortfilmfestival vorige maand.

'Une soeur' tourde ondertussen al de wereld rond, met selecties op prestigieuze festivals zoals dat van Locarno en Palm Springs. Eerder dit jaar werd de film ook genomineerd voor een Magritte du Cinema, de belangrijkste Franstalige filmprijzen van ons land.

Een maand later won Girard de Prix du Jury op het Festival International du Court Métrage in Sageunay - het grootste en belangrijkste kortfilmfestival van Noord-Amerika. Die overwinning leverde een plekje op de longlist van de Oscars op. Nu stoot de film dus ook verder naar de shortlist.

Dit zijn alle kortfilms op de shortlist (categorie Live-Action):

'Brotherhood'
'The Christmas Gift'
'Little Hands'
'Miller & Son'
'Nefta Football Club'
'The Neighbors’ Window'
'Refugee'
'Saria'
'A Sister'
'Sometimes, I Think about Dying'

Ook 'Les Petites Mains' ('Little Hands') van Rémi Allier ('Zinneke') staat dus op de shortlist. Deze Belgisch-Franse coproductie won in Frankrijk eerder al de César voor Beste Kortfilm.

De grootste concurrentie komt er van de Canadees-Tunesische Meryam Joobeur's 'Brotherhood': haar film over radicalisering sleepte onlangs nog een 150e festivalselectie binnen. Ook 'The Christmas Gift' maakt veel kans: de Roemeense film werd vorige week nog bekroond met een European Film Award.

Op maandag 13 januari 2020 maakt The Academy de uiteindelijke nominaties bekend.

 

Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman 
Coverfoto  © 'Une soeur' (Delphine Girard)