Go Short 2020 maakt haar focus bekend! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Go Short 2020 maakt haar focus bekend!

Internationaal geprezen makers Corina Schwingruber Ilić en Nikola Ilić zijn te gast op de 12e editie van Go Short. Ook zet het festival Noors filmtalent in de spotlights met Noorwegen als land in focus. Tot slot staat de kracht en toekomst van natuur centraal.

MAKERS IN FOCUS

Tijdens de twaalfde editie van Go Short zijn Corina Schwingruber Ilić en Nikola Ilić hoofdgasten. De korte film 'All Inclusive' heeft in korte tijd veel bekendheid gekregen en is onder andere op NPO en op meer dan 100 filmfestivals als IDFA en Sundance vertoond. De korte documentaire 'Baggern' ('Tons of Passion'), vertoond op Go Short 2012, won verschillende festivalprijzen over de hele wereld. Op Go Short zie je de beste films die zij samen met haar man Nikola maakte in een speciaal aan hen gewijd programma.

Daarnaast hebben ze de vrijheid gekregen om een filmblok samen te stellen met hun favoriete korte films, waaronder de Oscar genomineerde film 'Butter Lamp' van Hu Wei.

 

NATUURLIJKE KRACHTEN

Mensen verlangen naar natuur, richten hun huis en kantoor in met planten, kijken massaal naar natuurdocumentaires en brengen therapeutische bezoekjes aan het bos. Tegelijkertijd stijgt de temperatuur, daalt de biodiversiteit en natuurgebieden krimpen – allemaal door toedoen van de mens. Waarom vernietigen waar we als mens zo naar verlangen? Reden voor Go Short om aandacht te besteden aan de verhouding tussen mens en natuur.

Go Short focust op de toekomst van natuur, maar ook op haar kracht: hoe nietig zijn mensen in het geweld van de aarde? En welke strategieën worden gecreëerd om de natuur kunstmatig in stand te houden of zelfs na te bootsen? In vier verschillende programma’s zoomt Go Short in op deze vragen.

 

PODIUM VOOR NOORS FILMTALENT

Tijdens de 12de editie van Go Short wordt ingezoomd op Noorwegen. Een land dat bekend staat om haar fjorden, besneeuwde bergtoppen en uitgestrekte meren. Het woeste natuurschoon is een belangrijke inspiratiebron voor Noorse filmmakers. Dit sluit mooi aan bij het thema van deze festivaleditie van Go Short. Maar de Noorse korte film heeft nog veel meer te bieden. Zo stond de succesvolle filmmaakster Gunhild Enger in 2015 in de spotlight op Go Short met haar absurdistische komedies en werd 'The Manila Lover' van Johanna Pyykkö dit jaar op Cannes geselecteerd.

In drie filmprogramma's toont Go Short een breed overzicht van de Noorse film met onder andere films uit het onherbergzame hoge noorden, droogkomische korte films en een selectie films met sterke jonge vrouwen in de hoofdrol.    

 

MEER OVER GO SHORT

Go Short is hét platform voor de korte film en filmtalent van Nederland. Al meer dan 10 jaar zet Go Short zich in om jonge talentvolle filmmakers een podium te bieden waarop ze zich ontwikkelen, een netwerk opbouwen en hun films aan een breed publiek tonen.

Naast het internationale filmfestival in Nijmegen dat ieder jaar begin april plaatsvindt (in 2020 van 1 t/m 5 april) en zo’n 19.000 bezoekers trekt, heeft Go Short het hele jaar door een actieve rol in productie, distributie en het cureren van korte films en de ondersteuning van talentvolle filmmakers. Go Short is de officiële gateway naar de Oscars, BAFTA’s en de European Film Awards.

 

Coverfoto © 'All Inclusive' (Corina Schwingruber Ilic)
Persbericht © Go Short

Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman