Belgische producties in première op filmfestival van Rotterdam | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Belgische producties in première op filmfestival van Rotterdam

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) staat ieder jaar garant voor uitdagende en grensverleggende, vaak experimentele arthousecinema.
Het is één van de grootste publieksfilmfestivals van de wereld. De 48e editie vindt plaats van woensdag 24 januari tot zondag 3 februari, en kleurt opvallend Belgisch.

Onder meer de allereerste langspeelfilms van Anke Blondé en Kenneth Mercken ('Feel Sad for the Bunny') werden er geselecteerd. Acht jaar nadat Blondé de European New Talent Award won in Bristol voor haar kortfilm 'Dura Lex', mag haar komische drama ‘The Best of Dorien B.’ in wereldpremière de Big Screen Competition openen. Merckens 'Coureur' beleeft er zijn internationale première.

 

Naast deze twee Vlaamse langspeelfilms, vinden we ook een reeks Belgische kortfilms terug.

Het geluk van honden’ (23') van Nina de Vroome is te zien binnen het themaprogramma Perspectives. In de film observeert de Vroome enkele herdershonden tijdens hun politietraining door enkel op de hoofden van de viervoeters te focussen. Die langdurige observatie werkt bevreemdend, waardoor de honden een steeds grotere, ongrijpbare andere worden.

 

'Het geluk van honden' (Nina de Vroome)

 

Binnen de Bright Future Shorts gaat onder meer ‘Perfect Cut’ (8') van het Israëlisch-Brusselse regisseursduo Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efra in wereldpremière, net als ‘Terrill’ (13') van de Amerikaanse DocNomads-alumnus Bronte Stahl die nu al een tijdje in Brussel verblijft en werkt. Zijn film is een coproductie met Portugal en Hongarije.

Ook de nieuwste kortfilm van Eva van Tongeren (‘Van ver staat het stil’ (18')) staat op het programma, met haar spraken we eerder al kort over de film.  'Man Walking’, een drie minuten durende film van Charley Case waarin we enkel de voeten en benen van een man zien die onvermoeibaar door de woestijn, modder en rivieren loopt, wordt binnen hetzelfde programma vertoond.

Het poëtische, middellange essay van Vincent Meesen met onder meer Lander Gyselinck van STUFF gaat er in wereldpremière in de Ammodo Tiger Short Competition en maakt zo kans op één van de drie geldprijzen van €5000. Zijn film is een coproductie met Frankrijk en Canada. ‘Ultramarine’ (42') is een visueel gedicht dat de ‘ballingschapsblues’ vertelt in een spoken word-performance, geïmproviseerde ritmes en textiele uitingen.

Op 27 januari worden de winnaars binnen de Tiger Competition voor Kortfilms uitgereikt.
Op 1 februari worden de andere prijzen verdeeld.

 

Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman

Coverfoto © 'Ultramarine' (Vincent Meesen)