Palmares Kortfilmfestival Leuven | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Palmares Kortfilmfestival Leuven

Regisseurs Kato De Boeck, Juanita Onzaga, Elise Eetesonne, Louisiana Mees, Zaïde Bill, Meltse Van Coillie vielen in de prijzen, en ook actrices Willeke Van Ammelrooy en Laime De Paep werden gelauwerd.

 

Op de slotceremonie van de 24e editie van Kortfilmfestival Leuven zijn dit jaar weer bijzonder veel prijzen uitgereikt.

In de Vlaamse competitie bekroonde de jury 'Pathetiek' van Yahya Terryn met de prijs voor beste Vlaamse Kortfilm. 'Pathetiek' is het professionele filmdebuut van de Gentse theaterregisseur. De hoofdrollen worden vertolkt door Koen de Graeve en Tom Vermeir. De jury omschreef de film als een treffend en overtuigend portret van vriendschap, tegen een subtiele muzikale achtergrond. Door deze prijs komt 'Pathetiek' terecht op de longlist voor de Oscars.

De Juryprijs voor het beste debuut is voor 'Provence' van Kato De Boeck. Ook het publiek koos voor dit pareltje dat de regisseur baseerde op haar eigen ervaringen. De film won eerder op het festival ook al de HUMO-award. De jury prijst het universele verhaal en is onder de indruk van de regie en de acteerprestaties van de jonge acteurs. De jonge actrice Laime De Paep krijgt dan ook een Speciale Vermelding bij de Prijs voor beste acteerprestatie. Bovendien won 'Provence' ook de Persprijs van de UBFP/UFK.

Daarmee mag de pas afgestudeerde Kato De Boeck zich tot grote winnaar van het festival kronen.

 


Willeke Van Ammelrooy in 'In The Palace'

 

Grande dame Willeke Van Ammelrooy ontvangt de Prijs voor Beste Acteerprestatie in de film 'In The Palace' van Nelson Polfliet. De jury prees hoe ze zowel decennia aan ervaring aan de film toevoegt als frisse originaliteit.

De jury verkoos 'Our Song to War' van Juanita Onzaga tot beste korte documentaire in de Vlaamse competitie en roemde de poëzie van het magisch realisme en de prachtige cinematografie. De film ging eerder dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Cannes. Onzaga won twee jaar geleden de VAF Wildcard met haar afstudeerfilm 'The Jungle Knows you better than you do'. Die film viel ook in de prijzen op de Berlinale.

De vilten poppenanimatiefilm 'Botvieren' van Elise Eetesonne wist het publiek te overtuigen en wint de publieksprijs in de Vlaamse animatiecompetitie. De korte animatiefilm vertelt een pakkend en relevant verhaal over mentale gezondheid.

In de Europese competitie bekroonde de jury de Deen Kristian Håskjold met zijn film 'A Worthy Man'. De film balanceert perfect tussen tragedie en komedie, zonder de integriteit van het hoofdpersonage uit het oog te verliezen. Deze film werd door de jury ook genomineerd voor de European Film Awards en komt net als 'Pathetiek' op de longlist van de Oscars.

 


'A Worthy Man'

 

Het publiek viel als een blok voor de Belgische film 'Vihta' van François Bierry, een heerlijk droge komedie met Wim Willaert.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar vier VAF Wildcards uit aan de meest belovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen. De Wildcard Fictie is voor Louisiana Mees met 'Waithood' (KASK) (lees er hier meer over), en een special mention gaat naar 'Meli Melo' (Sint-Lukas Brussel) van Julian Wolf.

De Wildcard voor Documentaire gaat naar Zaïde Bil met 'Memre Yu' (RITCS), waar wij eerder over schreven hier. Een special mention is voor 'Insectopedia' van Antoine Fontaine.

Lisa Foster ontvangt de VAF Wildcard voor Animatie met haar film 'Heen en Weer' (KASK) en Aagje Van Damme krijgt de special mention voor 'Dear Son' (RITCS). Meltse Van Coillie wint ten slotte de Wildcard in de Filmlab selectie met haar film 'Elephantfish' (KASK) waar we hier over schreven.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds schroeft daarmee het aantal Wildcards sterk terug - vorig jaar werden in de categorieën Fictie, Documentaire en Animatie nog twee Wildcards uitgedeeld in plaats van één - maar kiest wel voor een duidelijk statement: de vier winnaars dit jaar zijn allemaal vrouwelijke regisseurs.

Coverfoto © 'Provence' (Kato De Boeck)
Perstekst © Internationaal Kortfilmfestival Leuven

 

Bron : Kortfilm.be
Auteur: Niels Putman