MOOOV 2.0 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
MOOOV 2.0

In deze vreemde tijden dan toch een meevaller: op het oorspronkelijke programma van MOOOV was dit jaar helaas geen plaats (meer) voor kortfilms, maar nu het festival online doorgaat — onder de noemer MOOOV 2.0 — kan je via Canvas toch nog korte films van wereldklasse ontdekken.

In samenwerking met VRT NU presenteert het festival dat wereldcinema in de verf zet een selectie van acht films uit landen zoals Brazilië, India, Kenia en Iran.

Zo is er het Indische BAFTA-genomineerde ‘The Field’ dat in 2018 in première ging in Colorado op het Telluride Film Festival en de Short Cuts Award won op het Canadese TIFF. Sandhya Suri filmde bijna integraal tijdens ‘golden hour’ — het uur vlak voor zonsondergang of na zonsopgang waarbij de zon een mooi, indirect licht geeft. “Dat voel je, dat werkt,” schreven we er eerder over.

Het Belgische ‘Dem Dem!’ van Pape Bouname Lopy, Marc Recchia en Christophe Rolin uit 2017 focust op de Senegalese visser Matar die op een strand in Dakar een Belgisch paspoort vindt en besluit het te gebruiken.

 


'O órfão'

Kaveh Mazaheri’s film uit datzelfde jaar legde een bijzonder indrukwekkend festivalparcours af en onderstreept nogmaals de voorkeur van Iraanse regisseurs voor morele dilemma’s — zie ook Asghar Farhadi (‘A Seperation’, ‘Le Passé’), Abbas Kiarostami (‘Taste of Cherry’, ‘Ten’), Ali Asgari (‘The Baby’), Farnoosh Samadi (‘Gaze’, ‘The Silence’) & Alireza Ghasemi (‘Lunch Time’). In ‘Retouch’ aarzelt Maryam wanneer haar man bezwijkt onder het gewicht van de barbell — grijpt ze in?

Het Braziliaanse en queer ‘O órfão’ ('The Orphan') ging twee jaar geleden in première in Cannes. De jonge wees Jonathas wordt er onthaal door zijn nieuwe ouders, maar wordt al snel teruggestuurd omdat hij niet is zoals de andere kinderen. De veelbelovende regisseur Carolina Markowicz vond in de jonge Kauan Alvarenga een topacteur: "hij weerspiegelt feilloos de stille treurnis die zijn personage uitstraalt — een betere casting kon haast niet".

MOOOV 2.0 gaat van start van 21 april en loopt tot 4 mei. De kortfilmselectie is nu al te bekijken via VRT NU.

Bron : Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © MOOOV