Oberhausen Onlinefestival | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Oberhausen Onlinefestival

Het oudste kortfilmfestival ter wereld laat de Covid19-crisis niet aan haar hart komen. Van 13 tot 18 mei vindt het festival online plaats, met twee Belgische kortfilms in competitie.

Vanaf 13 mei worden vijf dagen lang verschillende nieuwe programma’s beschikbaar gemaakt die dan telkens 48u online blijven. Tezamen goed voor meer dan 350 kortfilms, te bingen voor amper €9,99, de kostprijs van een festivalpas die je toegang geeft tot het volledige aanbod.

Het competitieluik is al zesenzestig jaar lang een forum voor cinematografische experimenten en filmische ontdekkingen. Een plekje binnen de internationale competitie doet vaak dienst als springplank naar andere festivalselecties, en bij overwinning zelfs naar de Oscars. Ook niet mis: het totale prijzengeld staat geraamd op €25 500.


'Da-Dzma' © Jaro Minne

Ooit stonden Gus Van Sant, Agnès Varda & Martin Scorsese er met films in de internationale competitie, dit jaar houdt Jaro Minne onze nationale trots hoog met zijn kortfilm ‘Da-Dzma’, een coproductie met Georgië. Ook de Belgische muzikant-regisseur Baloji, die daar vorig jaar nog de Principal Prize kreeg voor zijn videoclip 'Zombies', mag opnieuw een gooi doen naar een prijs, dit keer met de Franse productie 'Never look at the Sun'. In de competitie voor Kinder- en Jeugdfilms dingt het Franse Atelier Collectif dan weer mee met ‘Le Poisson Fidèle’.

Daarnaast is er ook ruimte voor allerhande focusprogramma’s. Zo is er voor het eerst een Country Focus, waarin het festival de kortfilmproductie uit één Europees land extra in de spotlights zet. In drie luiken — Future Is Present, Strange Is Fine en All About Us — selecteerde Miguel Valverde van het Portugese festival IndieLisboa een reeks straffe kortfilms uit zijn thuisland.

 


'Onde o verão vai' © David Pinheiro Vicente

Ook nieuw is de samenwerking met het Goethe-Institut. Elk jaar zal één van de buitenlandse vestigingen de culturele kortfilmscene van het gastland belichten. Het Goethe-Institut in Nairobi stelt dit keer The Nest Collective voor, het collectief waarmee de Kenyaanse Akati Khasiani de queer en feministische stroming in Kenia belicht.

Ook regisseurs Susannah Gent, Philbert Aimé Mbabazi Sharangabo en Maya Schweizer krijgen een retrospectieve focus.

Het volledige programma kan je hier ontdekken.

 

Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © Internatinoale Kurzfilmtage Oberhausen