Pinx 2019 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Pinx 2019

Tien LGBTQ+ langspeelfilms, negen queer kortfilms tijdens het 7e Pinx Festival in Sphinx Cinema.

Voor de zevende keer kan je tijdens de eerstvolgende maandwissel in Sphinx Cinema vijf dagen lang terecht voor een top-assortiment LGBTQ+-films.

Traditiegetrouw worden de langspeelfilms er voorafgegaan door enkele opmerkelijke queer shorts uit binnen- en buitenland.

 

Op het programma trouwens ook twee langspeeldebuten van fervente kortfilmmakers.

Zo is er ‘Diamantino’ van de Amerikaanse veelfilmer Gabriel Abrantes, maar ook ‘Knife + Heart’ van Yann Gonzalez die ons twee jaar geleden nog verblijdde met het fantastische ‘Les Îles’.

De film van Gonzalez wordt voorafgegaan door het Braziliaanse ‘O Orfao’ waarin de soms flamboyante levensstijl van de geadopteerde Jonathas tegen de borst van zijn nieuwe pleegouders stoot.
Een integer portret met een uitzonderlijk charismatische jonge hoofdrolspeler.

Het festival wordt op gang getrokken door ‘La Bague au Doigt’, die voor de film ‘Retablo’ (Teddy Award voor beste debuutfilm in Berlijn vorig jaar) staat ingepland.
We screenden de prachtige animatiefilm van de Brusselse puppet master Gerlando Infuso al tijdens de Kortfilm.be-avond vorige maand.
Blij zijn we dat zijn ode aan Brussel nu ook doorreist naar Gent.

 


'La Bague au Doigt' (Gerlando Infuso)

 

Après le silence’ won de juryprijs tijdens Film Fest Gent vorig jaar en gaat tijdens de slotavond (3 februari) van het festival de langspeelfilm van Abrantes vooraf.
In de korte documentaire van Sonam Larcin ontmoeten we David, een jonge man die zijn land ontvluchtte vanwege zijn seksualiteit.

Een andere korte documentaire staat gepland op 31 januari: in ‘The Swimmig Club’ komt een groep transactivisten aan het woord die het heft in eigen handen nemen – want welke kleedkamer ga je in als je transgender bent en wilt gaan zwemmen?

 

Wederom een knappe selectie van korte en lange queer cinema tijdens het Pinx Holebifilmfestival.

Ontdek het volledige programma hier.

 

Bron : Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman

Coverfoto © PINX Festival