Shortscreen 2019 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Shortscreen 2019

Voor de negende keer slaan Offscreen Film Festival en Kortfilm.be de handen in elkaar voor een avondvullend kortfilmprogramma: Shortscreen tijdens Offscreen.
Met kortfilms die gedurfd, bizar, anders zijn.

Woensdag 27 maart, om 19u in Cinema Nova.

Zo staat het Sloveense ‘The Box’ op het programma, vol lichtelijk morbide en koelblauwe vlezige animatie waarin boom/mens-achtige klonen niet overweg kunnen met een nieuwkomer die nogal “out of the box” durft te denken. Regisseur Dusan Kastelic deed bijna alles zelf, waaronder de stemmetjes van de vreemde wezens in de film.

Uit eigen land tonen we onder meer de psychologische horrorfilm ‘Muil’ van Jasper Vrancken, eerder ook al te zien tijdens Kortfilmfestival Leuven. Daarin staat Richard met z’n ongewone fantasie centraal: hij raakt seksueel opgewonden bij het idee te worden opgegeten door een dier. De film resoneert bij momenten een bepaalde vorm van body horror, door de grenzen van het menselijke lichaam op te zoeken.


'In The Palace' (Nelson Polfliet)

Vorig jaar was de Brusselse regisseur Nelson Polfliet al te gast tijdens Shortscreen. Toen met zijn tweedejaarsfilm ‘Stacey and the Alien’ (met Acteur.be lid Elke Shari Van den Broeck!)

Dit keer stelt hij zijn afstudeerfilm aan Sint-Lukas Brussel voor. Daarin blijft hij trouw aan eigen stijl: veel kitsch, veel humor. Topactrice Willeke van Ammelrooy speelt in 'In The Palace' een burlesque danseres op leeftijd en werd voor haar vertolking bekroond met de prijs voor Beste Acteerprestatie tijdens het Kortfilmfestival Leuven.

Olivier Pairoux heeft een intimistische science fictionfilm gemaakt. In 'Puzzle' vernietigt superschurk Destructor de aarde om wraak te nemen op de vader die letterlijk zijn hart heeft gestolen. Samen met Cosmo de robot verdwaalt hij in de ruimte.
 


'Sous le cartilage des côtes' (Bruno Tondeur)

Eén van onze favoriete animators van het land komt ook langs. Zijn nieuwste kortfilm ‘Sous le cartilage des côtes’ is typisch Tondeur ('Deep Space', 'Maintenant il faut grandir'): de psychologische gemoedstoestand van het hoofdpersonage als belangrijkste drijfkracht en veel aandacht voor vorm & kleur. De film werd geselecteerd voor het prestigieuze kortfilmfestival in Clermont-Ferrand.
 


'La Chute' (Boris Labbé)

We gaan er uit met de cyclische animatievideo van Boris Labbé, een hypnotiserende transcendentale film. ‘La Chute’ is een chaotische helletocht à la Hieronymus Bosch met kosmische proporties en Bijbelse allures. Een exponentiële trip die steeds grimmiger wordt en daardoor niet bepaald gelukkig stemt, maar wel moeiteloos fascineert. Goed voor een première in Cannes en een prijzenregen in onder meer Annecy, Zagreb en Ottawa.

 

Shortscreen vindt plaats in Cinema Nova op woensdag 27 maart, aanvang om 19u.
In aanwezigheid van regisseurs Nelson Polfliet, Olivier Pairoux, Bruno Tondeur & Jasper Vrancken.

 

Win tickets via de site van Kortfilm.be!

 

Bron : Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © 'The Box' (Dusan Kastelic)