Visite film festival | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Visite film festival

Gedurende tien dagen tonen makers hun werk en gaan met het publiek in dialoog over inspiraties en werkmethodes.

In amper twee jaar tijd is het halfjaarlijkse Visite Film Festival uitgegroeid tot een unieke verademing binnen het filmcircuit van de havenstad. Wie graag in dialoog treedt over "politieke, documentaire en experimentele cinema" kan opnieuw tien dagen lang terecht in het Antwerpse kunstenhuis Het Bos, onder toeziend oog van collectief De Imagerie.

Aan de formule is na vijf succesvolle edities weinig veranderd: beloftevolle jonge makers en meer gevestigde namen uit het Belgische filmlandschap worden er uitgenodigd en brengen naast eigen werk ook filmische inspiratiebronnen mee. Aan de hand van die kruisbestuiving treden ze in dialoog met het publiek.

Visite #6 belooft visuele fictie en tactiele installaties, maar ook live animatie en zintuiglijke cinema. Vanaf 19u kan je al aanschuiven voor een vegetarische maaltijd, de films starten om 20u30 stipt. Napraten kan tot klokslag middernacht.
 

Rijk programma

De in Brussel gevestigde Fairuz Ghammam mag deze editie niet alleen aftrappen in de Brusselse Beursschouwburg, maar doet haar passage enkele dagen later (op 19 februari) nog eens over in kunstenhuis Het Bos – de vaste vertoningsplek en tevens habitat van collectief De Imagerie. Ghammam stelt haar kortfilm ‘Al Bahr’ voor en brengt daarnaast nog vier andere korte films mee, die vergezeld worden door een lied.


'Al Bahr' (Fairuz Ghammam)

 

Cinemaximiliaan-regisseur Omar Al-Samarrai vertoont zijn allereerste kortfilm ‘Letter from Brussels’: een liefdesbrief rechtstreeks gericht aan zijn kinderen in Irak. De film ontstond tijdens een workshop met grootmeester Béla Tarr en werd geproduceerd door Cinemaxmiliaan. Zij brengen films en debatten naar asielcentra, bij mensen thuis en in cinema’s door het land. Zo bouwen ze op een erg persoonlijke manier bruggen tussen nieuwkomers en locals.

Al-Samarrai brengt twee kortfilms mee die hem inspireren, waaronder één van meester Tarr (‘Journey on the plain’, 1995) en ‘Cheers!’ van mede-Cinemaxmiliaan-maker Angela Al-Souliman.


'Letter from Brussels' (Omar Al-Samarrai)

 

Michiel Robberecht’s ‘Peer Gynt’ won in Oostende vorig jaar de prijs voor Beste Cinematografie. Zijn debuutfilm is een wonderlijk verhaal vol poëzie, dat zeer passend gevold wordt door Fellini’s ‘Prova d’orchestra’ uit 1978.

 


'Der Kreislauf' (Katrien Vermeire)

De Oostendse Katrien Vemeire, laureate Fotografie aan KASK en Master in de Kunstgeschiedenis aan Universiteit Gent, brengt haar dertig minuten durende film ‘Der Kreislauf’ mee en sluit daarmee de zesde editie van het festival af. In haar film focust ze op de kleurrijke papieren bloemen die al jarenlang de zomermaanden van de Belgische stranden kleuren.

Ze kadert haar werk naast drie andere kortfilms, waaronder twee films van de Belgische filmlegende Henri Storck. Aiko Devriendt voorziet een live soundtrack. Vermeire brengt ook nog de kortfilm ‘De socioloog’ uit 1972 mee, van de Belgische journalist & politicus Luc Beyer de Ryke die vorig jaar overleed.

 

Het volledige programma vind je hier.

Kortfilm.be geeft voor elke avond één duoticket weg: deelnemen doe je via hun website !


Bron : Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © Visite Film Festival, De Imagerie