CUT TO: GENT | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
CUT TO: GENT

Op zaterdag 15 augustus 2020 verwelkomt Sphinx Cinema in Gent de derde editie van het kortfilmfestival CUT TO: GENT. Het festival zet dit jaar maar liefst negentien debuterende jonge filmmakers in de kijker. Filmliefhebbers die honger hebben naar nieuw en jong talent, kunnen terecht bij CUT TO: GENT. Het festival breidt de komende editie uit met twee gloednieuwe selecties: Ghentian Shorts en Music In Motion.

Ondanks Corona gaat het kortfilmfestival voor jonge filmmakers in Gent gewoon door, weliswaar met de nodige maatregelen om iedereen een veilig en aangename filmbeleving te bieden. Het piepjonge kortfilmfestival stoomt de derde editie klaar en wil koste wat het kost haar festival organiseren in de Gentse stadsbioscoop Sphinx. “In onzekere tijden als deze moeten we onze cultuurhuizen volle bak steunen. Door ons aan te passen en het festival alsnog indoor te organiseren, dragen we ons steentje bij,” zegt Sven Spur, artistiek leider van CUT TO: GENT. “We hopen dat mensen echt goesting beginnen te krijgen om te komen kijken, als ze ontdekken welke prachtige films we opnieuw selecteerden.”

CUT TO: GENT breidt dit jaar uit met twee nieuwe selecties: Music In Motion en Ghentian Shorts. Het ene verwelkomt acht jonge kunstenaars die hoogst ongewone muziekvideo’s maken. Het andere wil de lokale scene aanspreken. Ghentian Shorts, met onder meer Simon Cools' 'You can become anything', vertegenwoordigt jonge filmmakers die een bijzondere band hebben met Gent, of die de stad laten schitteren in hun creaties.
 


'Raoul'

 

Eindigen doet het festival met een climax van formaat, in de Official Competition for Young Belgian Filmmakers, een traditioneel en feestelijk avondblok met kortfilms van jong aanstormend talent, staan dit jaar zes filmmakers in de schijnwerpers. Geen enkele van deze geselecteerde filmmakers gaat met lege handen naar huis: voor elk van de zes films ontwerpt het creatieve duo Emma Keppens en Steven Deprez een alternatieve filmposter.

In deze competitie dingen Bertille Estramon & Julien Bernard mee met hun film 'Raoul', naast ook Martijn Van de Wiele ('The Afterlife of Fatherbird') en Jules Mathôt ('Midnight Jazz'). Ook 'Keep it light' van Jorn Mampaey, 'Transponder' van Thomas Verijke en 'Entre-Deux' van Oan Moonens — alledrie eerder al te zien tijdens Kortfilmfestival Leuven vorig jaar — maken kans.

Het avondblok start naar jaarlijkse gewoonte met een openingsperformance. Die eer gaat naar het Gentse klankencollectief De Zwarte Zusters. Speciaal voor het festival laten ze zich muzikaal inspireren door de kortfilm 'Asparagus' van Suzan Pitt. “De performance is een zoektocht naar overeenstemming van beeld, klank en narratief van de gemeenschap,” zegt Sander Misplon, muzikant bij De Zwarte Zusters. “Een concert is voor ons een zoektocht naar collectieve waarde, vriendschap en vertrouwen. We waren erg enthousiast toen we de vraag kregen om onze grote liefde voor film te combineren met onze muzikale kracht, zeker met zo’n pracht film als Asparagus.”
 


'Midnight Jazz'

 

Afsluiten doet CUT TO: GENT met een prijsuitreiking. Verschillende sponsors reiken zelf enkele prijzen uit: Beste Muziekvideo, Beste Art Direction en Beste Cinematografie. De Publieksprijs Beste Kortfilm wordt gekozen door de stem van het publiek. De gelukkigen ontvangen een prijzenpakket die aangeboden wordt door VC Studios, CAMRENT, Sooner, Caruur en Setdressing.be.

Filmliefhebbers die een plaatsje willen bemachtigen op dit festival kunnen terecht op de website van CUT TO: GENT — de toegang is gratis, maar reserveren is wel verplicht. Het festival wordt gesteund door Stad Gent en Alles Kan.

Bron : Kortfilm.be
Tekst © CUT TO: GENT, aangevuld door de Kortfilm.be-redactie
Auteur: Niels Putman

Coverfoto © CUT TO: GENT