Primeur: dé Ensor voor Beste Vlaamse Kortfilm tijdens het Gala van de Ensors! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Primeur: dé Ensor voor Beste Vlaamse Kortfilm tijdens het Gala van de Ensors!

Op zaterdag 14 september worden De Ensors, oftewel de Vlaamse Oscars, voor de negende keer uitgereikt. Nieuw dit jaar is één beeldje voor de kortfilms: dé Beste Vlaamse Kortfilm.

Vorig jaar werden ‘Poor Kids’ (Beste Korte Fictiefilm), ‘Maregrave’ (Beste Cinematografie) en ‘Wildebeest’ (Beste Korte Animatiefilm) alledrie met een Ensor geëerd. Die mooie erkenning werd echter nogal stiefmoederlijk behandeld, waar we vorig jaar ook over berichtten. Een officieel persbericht rond de bekroningen kwam er niet, en voor de uitreiking was zelfs gewoon geen plaats tijdens het grote gala tijdens het Filmfestival Oostende. De kortfilmprijzen werden de avond daarvoor al uitgereikt in een vluchtige show. Publiek was er amper. Nakeuvelen op de receptie was ook knap lastig, want zo'n feestmoment was er niet.

Gelukkig: onze teleurstelling werd door vzw De Ensors gehoord. De Raad van Bestuur van de Ensors kondigt aan vanaf de volgende editie één Ensor voor ‘Beste Kortfilm’ uit te roepen, en dat tijdens het eigenlijke Gala van de Ensors – in aanwezigheid van de Vlaamse filmindustrie.

Van drie prijzen naar één dus. Dat is een stap terug in kwantiteit, maar een waardevolle stap voorwaarts qua eer. De nominaties, die eind augustus worden bekendgemaakt, zullen bestaan uit één korte documentaire, één korte animatie en één korte fictiefilm. Eén daarvan wordt de Beste Vlaamse Kortfilm 2019.

Jouw kortfilm inschrijven kan nog tot 1 augustus.

De voorwaarden:

  • maximaal 40 minuten lang
  • majoritair Vlaams of een Vlaamse regisseur
  • de eerste publieke vertoning in de bioscoop of op een festival moet tussen 1 juli 2018 en 31 juni 2019 hebben plaatsgevonden.

Meer informatie daarover vind je hier.

 

Bron: Kortfilm

Auteur: Niels Putman

Coverfoto © Filmfestival Oostende