Kortfilms op Film Fest Gent 2019 | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Kortfilms op Film Fest Gent 2019

Film Fest Gent breidt haar kortfilmprogramma uit, met niet alleen méér films, maar ook kort werk van ver over de Europese grens — dat kan alleen maar vuurwerk geven.

Blijft nagenoeg ongewijzigd: de Belgische Studentenkortfilmcompetitie. Al krimpt deze sectie wel, van tien naar acht studentenfilms in vergelijking met vorig jaar. Een nog strengere selectie dus, waar dit keer - helaas - geen plaats was voor een animatiefilm.

Vorig jaar ging Sonam Larcin met de juryprijs naar huis voor zijn korte documentaire 'Après le silence', en bekroonde het aanwezige publiek 'Provence' van Kato De Boeck tot favoriet. Beide films startten toen aan een indrukwekkend internationaal festivalparcours. Deze filmmakers wordt hetzelfde gegund:

• Da Yie (Anthony Nti, RITCS)
• Désirée (Victoria Jadot, IAD)
• Erpe-Mere (Noemi Osselaer, KASK)
• Gyre (Charlotte Lybaert, KASK)
• hier. (Joy Maurits, LUCA)
• Les lois du plasique (Anna Castro-Marcaillou, INSAS)
• Memphis (Mungu Cornelis, LUCA)
• Sun Dog (Dorian Jespers, KASK)

In de jury zetelen filmcriticus Neil Young (Verenigd Koninkrijk), regisseur Jayro Bustamante (Guatemala) en grafisch designer Amira Daoudi (België).
 

International Shorts
 

Zeventien kortfilms van over de hele wereld dingen mee naar de International Short Film Award ter waarde van €5000,-. Yorgos Lanthimos' kortfilm 'Nimic' wordt ook vertoond, maar dan wel buiten de competitie.

Ook twee Belgische kortfilms maken kans op die internatioale erkenning, waaronder de nieuwste film van Jacinta Agten ('Vincent', 'Olav'). Daarvoor kiest de regisseur opnieuw de naam van haar hoofdpersonage als tite, al is dat dit keer wel een vrouw. In 'Melanie' zoekt Melanie haar oudere huisvader Patrick (Bruno Vanden Broecke) op, in de hoop meer over zichzelf te weten te komen.


'Melanie'

 

Imge Özbilge, wiens 'Camouflage' twee jaar geleden geselecteerd werd voor de studentencompetitie in Cannes, heeft samen met haar zus Sine een surrealistische en humoristische animatiefilm gemaakt over cyberliefde en sociale media. '#21XOXO' krijgt van ons alvast de prijs voor geestigste titel.

Het Israëlische-Deense filmmakerskoppel Michelle & Uri Kranot maken al jaren steengoede films die vaak kunstvormen en genres met elkaar mixen. Hun maatshappijkritische film 'How long, not long' won de FIPRESCI-prijs in Annecy drie jaar geleden en vermengde toen xenofobie met nationalisme en intolerantie. 'Suggestion of Least Resistance' belooft nu een poëtische en politieke audiovisuele reis te worden over het idee van het individu versus het historische.

Verder kijken we ook reikhalzend uit naar de Colombiaanse docu 'Dulce', het gestoorde 'Once upon a pretzel' uit de Verenigde Staten, het Griekse 'Postcards from the End of the World' en het prachtige 'Suc de síndria' van de Spaanse Irene Moray.
 

Spanish Shorts

Elke editie zoomt het festival in op één specifiek filmisch land. Dit jaar verwarmen we ons aan adepten van Luis Buñuel, Pedro Almodóvar en Penélope Cruz. Op het programma dan ook zes korte Spaanse films: een best-of van de afgelopen drie jaar.

 

Het volledige programma van de 46e editie van Film Fest Gent kan je hier ontdekken.


Bron: Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © Film Fest Gent