KO(U)RT - Best of Brussels Shorts | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
KO(U)RT - Best of Brussels Shorts

Het Franstalige Belgische kortfilmagentschap Agence belge du court métrage en Dalton Distribution bundelen hun krachten voor een bijzondere samenwerking. Op 30 september vertonen ze in Cinema Aventure een ode aan onze hoofdstad via een reeks Brusselse kortfilms.

“Tegelijk wordt het een mix van Vlaams- en Franstalige makers, acteurs en Brusselse vibes die een brug vormen tussen onze twee landsdelen,” klinkt het. De line-up is niet mis.

Zo wordt onder meer ‘May Day’ (22') van Olivier Magis en Fedrik De Beul vertoond, dat eerder dit jaar nog op de shortlis stond voor de Oscars. Hun alliantie kan niet Belgischer. De film is een intelligente cynische komedie die een mooie dwarsdoorsnede geeft van de Brusselse bevolking, als samenleving waarin cultuur-, klasse-, taal- en genderverschillen zegevieren. Racisme, kansarmoede en zelfs communautaire kwesties borrelen daardoor langzaam naar de oppervlakte.

Evenzeer 100% Brussel is Julian Wolfs afstudeerfilm. Daarin switcht de straattaal continu tussen Arabisch, Frans en Nederlands. De personages struinen er rond op herkenbare Brusselse locaties zoals het Muntplein, de Kunstberg of de Basiliek. Het naturelle taaltje, de ongecompliceerde seksbeelden en nog wat sterke observaties tussendoor maken van 'Meli Melo' (19') een absolute aanrader.

 


''May day''

De Belgisch-Canadese Delphine Girard pende dan weer een feilloos scenario neer voor een thriller die perfect geschikt is voor het kortfilmmedium. In ‘Une soeur’ (16') spelen Veerle Baetens en Selma Alaoui twee vrouwen die vanuit hun eigen isolement een uiterst belangrijke taak te volbrengen hebben.

‘Binti’-regisseur Frederike Migom maakte in 2015 de korte film ‘Nkosi Coiffure’ (15'), te midden een rustige straat in de Brusselse Matongé-wijk. Migom brengt zonder veel risico’s, maar met een gevoelige lens, enkele grootstedelijke en tegelijk erg individuele thema’s samen.

Sébastien Petretti's 'Etat d’alerte sa mère' (6') mag de avond afsluiten. Deze geflipte surrealistische komedie over politiegeweld werd al vertoond op grote kortfilmfestivals in Palm Springs, Clermont-Ferrand, Quebec, en uiteraard ook in Brussel.

Alle films zullen in het Engels worden ondertiteld.

 

Afspraak op maandag 30 september om 19u30 in Cinema Aventure in Brussel!

 

Bron: Kortfilm.be
Auteur: Niels Putman
Coverfoto © ‘Meli Melo’ (Julian Wolf)