Visite op visite: Langweile | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Visite op visite: Langweile

Visite staat bekend omwille van haar unieke mix van politieke, experimentele en documentaire cinema. Voor de vertoning op 27 oktober in De Cinema in Antwerpen selecteerde curator Eva van Tongeren films die elkaar ontmoeten aan de zijlijn van het actieve leven, op zoek naar de wezenlijke conditie van de mens.

Het programma kiest voor de luwte en beeldt de mens af in zijn verstrooiing: leisure als rode draad. Het kijken van deze filmers is geen kijken op afstand, geen loutere beschouwing van de mens in haar spel of verstrooiing. Het is een kijken dat toetreedt tot de verstrooiing zelf en al spelend deelneemt aan de tijd die vrij is, en noodzakelijk in haar doelloosheid.

Chantal Akerman's 'La Chambre' (11') uit 1972 mag het programma openen: een mysterieus zelfportret van de filmmaker, maar ook een cinematografisch stilleven.

Daarnaast ook recent werk van Eva Claus, Manon de Boer en Ans Mertens. Zo delen in Claus' 'Tirana' (3') kinderen hun stedelijke speeltuin met ons, terwijl Mertens in 'Sunday' (13') ging draaien in een natuurreservaat en het beeldkader behandelt als een parcours die de blik van de kijker gidst.
 


'Tirana'

De Boer portreteert in 'Oumi. From nothing to something to something else, part 3' (15') een tienermeisje verzonken in haar eigen gedachten — de aanwezigheid van haar stem en ademhaling herinnert ons dat we geen toegang hebben tot haar innerlijke wereld.

Katrien Vermeire sluit met 'Touwfiguren' (14'), haar film uit 2016, de avond af. Haar film focust op twee kinderen die enkele touwfiguren maken. Die praktijk wordt een spel en geeft aandacht aan de beweging en de actie.

In aanwezigheid van de makers.

Meer info & tickets via decinema.be.

 

Bron : Kortfilm.be
Auteur : Niels Putman
Coverfoto © 'La Chambre' (Chantal Akerman)