Vlaamse en Franse gemeenschap lanceren kinderkunstenjaar | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Vlaamse en Franse gemeenschap lanceren kinderkunstenjaar

Vrijdag 15 februari geeft ASSITEJ Belgium de kick-off van het Kinderkunstenjaar 2019: een jaar lang culturele samenwerking rond kinderkunsten tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.

Het Kinderkunstenjaar vormt het zogenaamde ‘speerpuntproject’ voor 2019 van het cultureel akkoord tussen de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, dat ondertussen vijf jaar bestaat.

ASSITEJ Belgium, netwerkorganisatie voor kinderkunsten, organiseert een jaar vol activiteiten die de (podium)kunsten voor jong publiek in ons land ondersteunen, uitdagen, in de kijker zetten en toegankelijk maken. Hiervoor krijgt het 40.000 euro projectsubsidies, en aansluitend ook de steun van de Duitstalige Gemeenschap.

Belgische primeur

De kick-off vindt plaats in BRONKS, een van de trekkers binnen de samenwerking tussen de beide Gemeenschappen. Aansluitend presenteren ze ook België ondertiteld / La Belgique sous-titrée, hun nieuwe jeugdtheatervoorstelling over wat het betekent Belg te zijn en die zelf ook samenwerking is over de taalgrens heen. Bekijk hier het programma en schrijf je in.

Het jaar zal eindigen met een festival voor podiumkunsten voor jong publiek, van 8 tot 11 november 2019. Voor het eerst vindt een dergelijk vierdaags kinderkunstenfestival plaats in drie Belgische steden: Brussel, Gent en Luik.

Verjaardag van cultureel akkoord

De ministers van Cultuur Sven Gatz en Alda Greoli blikken terug op hun samenwerking, die eind vorige legislatuur werd opgestart. De beide ministers trokken sterk aan de kar om ervoor te zorgen dat niet enkel in Brussel Vlaamse en Franstalige cultuurmakers elkaar vonden. Mét succes. Er werden vier projectoproepen voor cultuursamenwerking gelanceerd. Sinds 2014 is er 800.000 euro geïnvesteerd in culturele samenwerking die de taalgrens niet langer als een barrière beschouwt. Meer dan 85 nieuwe projecten kwamen op die manier tot stand.

In 2019 zullen opnieuw 42 organisaties de taalgrens over springen om samen 21 projecten op te starten, vooral in cultuur voor jongeren, maar ook erfgoed, theater en muziek. Beide ministers maken hiervoor samen 180.000 euro vrij.

Over ASSITEJ

ASSITEJ (Association International du Theatre pour l’ Enfance et la Jeunesse) is een wereldwijd netwerk rond podiumkunsten voor kinderen en jongeren. Het brengt professionals samen, stimuleert de uitwisseling van kennis en artistieke praktijken en komt op voor het recht van kinderen en jongeren op cultuur.

Bekijk de online special

Laat je gidsen door het landschap, de spelers en de trends in Vlaanderen aan de hand van een journalistieke bijdrage en een korte online who’s who in de special van Kunstenpunt over hedendaagse podiumkunsten voor een jong publiek.

Meer informatie

Bekijk hier het programma van de kick-off in BRONKS op vrijdag 15 februar.
Assitej.be

 

Bron : Kunsten.be

Coverfoto: (c) Clara Hermans