Is dat fair? Breng het charter fair practices mee in de praktijk | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Is dat fair? Breng het charter fair practices mee in de praktijk

We willen allemaal meer fairness in de kunsten. Een betere behandeling van kunstenaars en freelancers, een sterker verbond tussen individueel en institutioneel, groot en klein. Ideeën en initiatieven zijn er genoeg, maar ze blijken vaak moeilijk realiseerbaar en weinig duurzaam. Waar schort het, waar zitten de knopen, hoe ontwarren we die en hoe duwen we de oplossingen erdoor? Schuif aan tafel en werk mee aan fairness in de praktijk.

Kunstenpunt verzamelde de afgelopen jaren vaak voorkomende en complexe casussen van unfairness. Samen met kunstenaars en kunstwerkers werken we aan concrete oplossingen. Als maatstaf hanteren we de vier principes van het nagelnieuwe charter fair practices van oKo: solidariteit, transparantie, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Factcheckers van o.m. Kunstenpunt, oKo en Cultuurloket toetsen de ideeën ter plekke af aan hun haalbaarheid en gevolgen. Later delen we ze met de sector.

Praktische informatie:

Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent
Donderdag 12 september, van 14u tot 17u

Voor wie

Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken om unfair practices aan te pakken is welkom. Werk je in een kunstenorganisatie? Dan willen we je vragen om een kunstenaar mee te nemen.

Programma

14u – Welkom en inleiding

14u15 – Werktafels: samen unfair practices omzetten naar fair practices

16u30 – Plenaire terugkoppeling

17u – Slotdrink

Organisatie

Kunstenpunt, Het Theaterfestival, oKo en Cultuurloket.

Inschrijvingen

Deelname is gratis mits reservatie.  Schrijf je hier in.

Bring an artist

Een werkdag rond fair practices is niets zonder het perspectief van de kunstenaar. Daarom vraagt de organisatie elke deelnemer die werkt bij een kunstenorganisatie om een kunstenaar mee uit te nodigen. Eén van de redenen waarom het voor kunstenaars moeilijk is om aan studiedagen deel te nemen, is dat het voor velen een onbetaalde werkdag is. Daarom willen de organisatoren ook voorstellen dat jouw organisatie de onkosten en tijdsbesteding van die kunstenaar fair vergoedt.

Bron: Kunstenpunt