Prijzen op het TheaterFestival | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Prijzen op het TheaterFestival

Terugblikken en vooruitkijken, naar goede gewoonte worden tijdens het TheaterFestival de beloftevolle makers en opvallendste initiatieven van het afgelopen podiumseizoen bewierookt. Nieuw dit jaar zijn de Theaterprijzen voor en door acteurs.

De Roel Verniersprijs 2019 voor beginnende en afgestudeerde podiumkunstenaars gaat naar Ahilan Ratnamohan. Hij wint naast een coproductiebedrag van 6.000 euro en een jaar zakelijke ondersteuning ook een plaatsje op het Theaterfestival 2020. 

Het TheaterFestival en Amplo ondersteunen geven met de Roel Verniersprijs nieuwe concepten een duwtje in de rug richting realisatie. Winnaar van vorig jaar Emma Lesuis presenteert deze editie haar documentaire-performance ‘Aardappelbloed’

Fair Practice Award voor Engagement Arts

De cultuurvakbonden reikten bij de opening van het Theaterfestival de Fair Practice Award uit anti-seksismebeweging Engagement Arts. Volgens Ine Hermans (ACV Puls) en Robrecht Vanderbeeken (ABVV-ACOD Cultuur) een van meest in het oog springende solidaire initiatieven van het afgelopen cultuurjaar.

“Engagement verdient lof voor de wijze waarop ze, naast het ondersteunen van slachtoffers, mee blijven strijden voor structurele veranderingen.”

Engagement, een van de projecten die Kunstenpunt ondersteunde in het do it together-traject, is een kunstenaarsbeweging die seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksisme en machtsmisbruik in de kunstwereld aankaart. 

De organisatie biedt op een laagdrempelige manier steun en advies bij psychosociale problemen die een gevolg zijn van grensoverschrijdend gedrag of discriminatie in de kunstwereld. Momenteel bereikt Engagement meer dan duizend kunstenaars uit disciplines als dans, theater, muziek, film en audiovisuele kunsten.

Erkenning van collega-acteurs

Dit jaar werden voor het eerst ook de Theaterprijzen uitgereikt. De Acteursgilde, de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs, zette ze de meest gewaardeerde prestaties in de bloemetjes: 

  • Evgenia Brendes krijgt de Theaterprijs voor actrice, dankzij haar rol in Dounia B
  • De beste acteur is dit jaar Michael Vergauwen voor zijn rol in Who’s Afraid of Virginia Woolf van theatergezelschap de KOE
  • Het ensemble Studio ORKA wint de prijs voor samenspel met de ‘Craquelé’.

Meer informatie

theaterfestival.be

 

Bron: Kunstenpunt
Cover : SDS1, Ahilan Ratnamohan (c) Performing Lines