mediarte webinar: Muziek in een audiovisuele productie. | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
mediarte webinar: Muziek in een audiovisuele productie.

Op 10 november organiseert mediarte samen met Sabam for Culture, mediarte, CTM en BMPA het webinar : Muziek in een audiovisuele productie. Waar houd ik rekening mee ?

Beeld en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of het nu gaat over een online video, een reclamespot, televisieproductie of langspeelfilm: muziek vormt een hoofdingrediënt in elke productie. Het versterkt de boodschap en brengt mensen in een bepaalde gemoedstoestand. Het monteren van muziek op beelden wordt in het vakjargon ‘synchroniseren’ genoemd. Deze term heeft eveneens betrekking op het regelen van de muziekrechten. Een juridisch en technisch proces waar heel wat bij komt kijken.

In deze webinar leggen we de focus op twee relevante muziekrechten: rechten die gekoppeld zijn aan de schrijvers van muziek (auteursrechten) en rechten die gekoppeld zijn aan een geluidsopname (masterrechten). Zo moet je tweemaal toestemming vragen voor het gebruik van muziek binnen een audiovisuele productie: sync twice!

Deze online sessie vormt een leidraad doorheen de zoektocht naar rechtenhouders. Het laat zien wie je moet contacteren en hoe je efficiënt afspraken maakt. Ook de auteursmaatschappij Sabam speelt een rol binnen dit geheel. Welke afspraken maakt Sabam met gebruikers en omroepen? Voor welke rechten verleent zij een licentie?

We besteden ook aandacht aan muziek die gemaakt wordt in opdracht van een reclamebureau, TV-productiehuis of filmmaatschappij. Wat wordt er verwacht van een componist en uitvoerder? Op welke manier worden zij vergoed? Wat als er geen tijd of budget is om muziek te laten maken of songs te ‘clearen’ ? Wat is production music of library music? Is deze muziek rechtenvrij of moet hier toch een vergoeding voor betaald worden? Bestaat er zoiets als een standaardvergoeding? Allerlei vragen die beantwoord worden tijdens deze online sessie.

Programma

 • Doorheen deze webinar komen verschillende sprekers aan bod. Jimmy Dewit (componist en muzikant) en Jan Eelen (regisseur) geven een inkijk in hun samenwerkingen waaronder de serie Callboys.

 • Stefaan Moriau (muziekuitgever en docent aan de PXL) geeft een overzicht van alle rechten.

 • Roeland Gijsens (CTM) demonstreert het gebruik van een library catalogus.
   
 • Jozua Laga (Sabam) geeft input over tarieven en afspraken die ze maken met de TV-omroepen.
   
 • Een panel van experten, bestaande uit Annemie Hendrikx (Music & Images) en Wim Coryn (Tousensemble Publishing), staan onze sprekers bij.
   
 • Deze sessie wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet, muzikant en voorzitter van Sabam.

 

Praktische Info

Wanneer? 10 november 2020 - 14u

Waar? online 

Taal? Nederlands

 

Inschrijven kan via deze link!

Deze sessie is een initiatief van Sabam for Culture, mediarte, CTM en BMPA.

 

Bron : mediarte