Regiedebuut van Ish Aït Hamou opent 24e editie IKL ! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Regiedebuut van Ish Aït Hamou opent 24e editie IKL !

Het is nog even wachten op de bekendmaking van de volledige selectie van de 24e editie van Kortfilmfestival Leuven. Maar het festival licht alvast een tip van de sluier op met twee wereldpremières die het festival openen: het langverwachte regiedebuut van Ish Aït Hamou en het eerste professionele werk van Wildcardwinnaar Raphaël Crombez.

'Klem', met Veerle Dobbelaere en Nasrdin Dchar in de hoofdrollen, is gebaseerd op de derde novelle van auteur, danser en choreograaf Ish Aït Hamou ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’. Al tijdens het schrijven speelde Ish met het idee van een film, de vele reacties van de lezers gaven de doorslag om zich voor het eerst achter de camera te wagen. Ish Aït Hamou is bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance, maar hij schrijft ook al van jongs af verhalen. Zijn liefde voor dans en choreografie gaat hand in hand met die voor woorden. In 2014 debuteerde hij met het boek ‘Hard hart’, waarvan ondertussen 10.000 exemplaren werden verkocht. Nu maakt hij ook zijn debuut als filmregisseur.

"Hoewel we in een diverse en relatief open maatschappij leven, verbaast het mij toch nog vaak hoe rigide en conservatief de reacties zijn op mensen die buiten de “norm” vallen, in welke zin dan ook. “Anders” zijn en de zogezegde “andere” lijken steeds grotere bedreigingen voor het eigen geluk. Dat is meteen de belangrijkste reden voor mij om dit verhaal te brengen," vertelt Ish Aït Hamou.

'Blight' is het eerste professionele werk van Raphaël Crombez die met zijn afstudeerfilm 'Perdition County' in 2014 overladen werd met prijzen. Hij won onder meer de publieksprijs op Film Fest Gent, de Persprijs op Kortfilmfestival Leuven én de Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Met die VAF Wildcard maakte hij opnieuw een korte film met epische allures.

De 24e editie van Kortfilmfestival Leuven vindt plaats van 1-8 december 2018 in Kunstencentrum STUK.
Het volledige programma wordt op 6 november bekendgemaakt.

 

Coverfoto © Posterbeeld 'Klem' (Ish Aït Hamou)
Perstekst © Internationaal Kortfilmfestival Leuven

 

BRONARTIKEL op Kortfilm.be
Auteur: Niels Putman