Acteur.be lid één van de PlayRight+ winnaars 2019 aan ARTS² | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Acteur.be lid één van de PlayRight+ winnaars 2019 aan ARTS²

Greta Fjellman en Carlos Escalona zijn de nieuwe PlayRight+ winnaars van 2019 aan ARTS² in Bergen. Tijdens hun proclamatie werden de twee recent afgestudeerden door hun professors geselecteerd om een prijs te ontvangen die hun werk als uitvoerende artiest beloont.

Binnen de afdeling Theater werd Greta Fjellman als winnares uitgekozen. Greta werd geboren in Brussel, het middelpunt van haar twee landen van herkomst: Zweden en Italië. Na haar middelbare studies werd ze zodanig geprezen voor haar podiumkunsten, dat ze besloot zich voor te bereiden op de toelatingsexamens van de Belgische conservatoria. Ze werd toegelaten tot de klas Dramatische Kunst van Bernard Cogniaux aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen (ARTS²) en behaalde haar Masterdiploma met grote onderscheiding in juni 2019. Tijdens haar studies werkte Greta Fjellman – onder andere – onder de leiding van Maya Bösch, Karine Ponties, Virginie Srüb en Pascal Crochet.

Net afgestudeerd, en ze speelt al in de voorstelling “Greta T.”, geschreven en geregisseerd door Sylvie Landuyt. Naast acteren beoefent Greta verschillende artistieke rollen: schrijven zonder schrift (“niet-creatief schrijven”), beweging, video en enscenering. Voor haar eerste multidisciplinaire creatie, “QuickMix40°”, dat voor het eerst zal worden vertoond op het Festival Trajectoires (BE), werkt ze samen met Maïa Blondeau. Daarnaast is ze ook medeoprichter van Jampoetik, een avond volledig gewijd aan het vermengen van kunst, die plaatsvindt in Local Autogéré du Borinage (L.A.B) in Bergen en in Zinnema in Brussel.

In 2019 werd haar eerste video “Sociale netwerken en creativiteit” tentoongesteld in het kader van het project “Next Generation, Please!” in de Brusselse Bozar (BE). Deze vormde de basis voor een van grote vragen die haar bezighouden: ‘Hoe creëer je in het midden van/met de digitale wereld?”

Bernard Cogniaux, de hoofdprofessor van het departement Dramatische Kunst aan het Conservatorium van Bergen, vertelt het volgende:

Greta Fjellman werd gekozen omwille van het mooie parcours dat ze tijdens de vier jaren aan onze school heeft afgelegd. Haar vooruitgang was indrukwekkend, ze was constant betrokken bij alles wat ze deed en haar aanwezigheid in de werkgroepen werd in de loop van de maanden steeds prominenter en meer verbindend. Ze toonde aandacht voor anderen zonder haar persoonlijke vooruitgang te vergeten. Van oorsprong is ze Zweedse, maar ze spreekt maar liefst vijf talen.

Niet alleen ontwikkelde ze hier haar palet als actrice, maar ook maakte ze gebruik van haar opleiding aan de school om haar talent als schrijfster te onthullen. En dan nog in het Frans! Terwijl het in het begin niet evident voor haar was om te schrijven in een andere taal.

Tot slot was ook haar eindwerk nogal verrassend: een visueel schrijven van materie gevonden op het net. Kortom, een mooie artieste en mooie persoonlijkheid als winnares van de prijs dit jaar.

Greta Fjellman is alumnus aan ARTS² en Acteur.be lid

 

Binnen het departement Muziek werd klarinettist Carlos Escalona door zijn leraren als winnaar van de PlayRight+ prijs uitgeroepen.

Carlos begon zijn muzikale studies bij Alan Troudart in Venezuela in het kader van “El Sistema”. Hij vervolgde zijn studies aan het Simón Bolívar Conservatorium voor Muziek, trad later toe tot de Latijns-Amerikaanse Academie voor Klarinet, en werd een permanent lid van het Simón Bolívar Symfony Orkest van Venezuela tussen 2005 en 2017.

In 2017 en 2018 was hij academicus aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome als leerling van de meester Alessandro Carbonare.

Hij behaalde onlangs niet alleen zijn Master aan ARTS² – Koninklijk Conservatorium van Bergen in de klas van Ronald Van Spaendonck, maar daarnaast studeerde hij ook af in Muziek, Instrumentale Uitvoering aan de National Experimental University of the Arts (UNEARTE).

Onder zijn meest recente bijdragen komen we uitvoeringen tegen van werken van Gonzalo Rubalcaba en Danilo Pérez in het kader van het Carnegie Hall festival “Voces de Latinoamérica”. Tot slot is hij ook lid van het windkwintet “Arcadia”.

 

Bron: Playright