Re:Rosas - Dans in tijden van isolatie | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Re:Rosas - Dans in tijden van isolatie

Dans in tijden van isolatie: maak je eigen versie van Rosas danst Rosas met de Re: Rosas-tutorial uit 2013. Je hebt enkel jezelf en een stoel nodig!

Op www.rosasdanstrosas.be vind je vier korte films waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de individuele bewegingen in de stoelenscène toelichten. Zo kan iedereen aan de slag met zijn eigen vrije interpretatie: in een andere setting, met je kinderen, met je huisgenoot of alleen, met de originele of andere muziek ... alles is mogelijk!

 

Re: Rosas!

 
Maak je eigen versie van Rosas danst Rosas!
 
In 2013 daagden Rosas en fABULEUS iedereen uit om de beroemde stoelenscène Rosas danst Rosas te dansen, te filmen en op YouTube te zetten.
De inzendingen werden verzameld op www.rosasdanstrosas.be.
 
In 1983 verraste een jonge Anne Teresa De Keersmaeker iedereen met Rosas danst Rosas.
De voorstelling werd al snel een internationale klassieker die nog steeds wordt uitgevoerd.
 
Veel grappige en originele versies van de beroemde stoelenscène begonnen op het internet te circuleren, van Japanse tieners die zich verdiepen in het materiaal tot schoolmeisjes die dansten op Madonna’s Like a Virgin. Het icoon van de hedendaagse dans was het domein van de popcultuur binnengedrongen en daarmee was de cirkel rond: voor deze choreografie lieten de dansers zich inspireren door het dagelijks leven. Zo kwam Anne Teresa op het idee om het dansmateriaal terug te geven en als het ware publiek eigendom te maken.
 
fABULEUS, het Belgische dans- en theaterproject voor jong talent, stelde voor om samen een YouTube-project op te zetten. Dans is altijd belangrijk geweest voor fABULEUS, evenals de vraag hoe hedendaagse dans aantrekkelijk kan worden gemaakt voor kinderen en tieners, en hoe toegankelijke hedendaagse dansvoorstellingen aan een volwassen publiek te presenteren.

 

Het fABULEUS Rosas Remix Project

Het doel van Re: Rosas is om eigentijdse dans aan een breed publiek te brengen en jongeren te stimuleren om zelf te gaan dansen, hen inzicht te geven in de subtiliteiten van het materiaal, en hen kennis te laten maken met het plezier van het construeren van hun eigen choreografische structuren.

Iedereen kan zijn YouTube-filmpje uploaden naar www.rosasdanstrosas.be
 


Dit project is een initiatief van Rosas en fABULEUS en werd geproduceerd in samenwerking met Danspunt.

 

Bron : Rosas