6 reflexen om jouw online aanwezigheid te beschermen | Acteur.be

←Alle artikels

focus
6 reflexen om jouw online aanwezigheid te beschermen

Als artiest is een goede online zichtbaarheid noodzakelijk. Een onderdeel van jouw job is ervoor zorgen dat een potentiële werkgever makkelijk contact met je kan opnemen. Maar door het publiek maken van persoonlijke informatie (je e-mailadres, telefoonnummer,...), maak je jezelf ook kwetsbaar voor pogingen tot internetfraude.

Daarom hebben we bij Acteur.be enkele tips en bijkomende informatie opgelijst, die we graag met jou delen.

 

1. Wees waakzaam over het verschil tussen een castingoproep en een privé-bericht

Op Acteur.be is er een belangrijk verschil tussen de online castingoproepen die op het platform worden gepubliceerd onder “Castings & Oproepen” en de privé-berichten die jij rechtstreeks ontvangt via jouw online profiel.

Een castingoproep wordt vóór publicatie door ons team gecontroleerd. Jij ontvangt een automatische mail wanneer jouw profiel correspondeert aan de opdracht. Jouw voorkeuren voor deze berichtgeving kan je zelf aanpassen in je dashboard onder VOORKEUREN > MELDINGEN. Voor het publiceren van een casting, moet een werkgever verplicht een account aanmaken op de site.

Dat is niet geval voor de privé-berichten die jij via jouw publieke, online profiel ontvangt. In dit geval is het niet mogelijk om persoonlijke correspondenties via jouw profiel te controleren.

Wanneer iemand jou een bericht stuurt via je profiel, gebeurt dat via een contactformulier. Deze persoon krijgt jouw mailadres en gegevens dus niet te zien. Jij ontvangt een mail van ons om je te laten weten dat er een bericht op jou wacht in je inbox. Enkel wanneer jij ervoor kiest om via mail te antwoorden op dit bericht, krijgt deze persoon jouw e-mailadres te zien.

We raden je dus aan om waakzaam te zijn in dergelijke communicaties.

 

2. Weet dat jij de gegevens op je online profiel steeds zelf onder controle hebt

Je e-mailadres wordt nooit publiek weergegeven op jouw profiel.

Wat je telefoonnummer betreft, kan je er zelf voor kiezen om jouw telefoonnummer wel of niet weer te geven.

Je past deze voorkeuren aan via je persoonlijke dashboard door in het keuzemenu INFORMATIE te selecteren en daar de optie “Nee” aan te klikken onder de vraag “Wil je dat je telefoonnummer wordt weergegeven op je profielpagina?”

 

3. Elk verzoek tot betaling voor toegang tot een casting is illegaal.

Een auditie of opdracht moet je nooit geld kosten, op welke manier of om welke reden dan ook.

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is dat ook vaak zo.

 

4. We raden je eveneens aan om nooit je bankgegevens of identiteitsdocumenten (ID, paspoort) mee te geven vòòr een casting!

 

5. Bij twijfel : doe je research

Aarzel niet om bij verdachte communicaties de persoon of organisatie te Googlen voor je antwoordt. Het is altijd goed om na te gaan of er een online trace is van de regisseur/productiestructuur/project. Indien er een telefoonnummer werd meegegeven, kan je dat steeds opbellen.

Je kan ook altijd ons team op de hoogte brengen van twijfelachtige of frauduleuze projecten.

 

6. Indien je de fraudepoging te laat ontdekt, is het noodzakelijk om een klacht neer te leggen.  

Dat doe je via deze website.

Hou ook steeds het moderatieteam van de website op de hoogte : vaak is dit de enige manier waarop wij kunnen reageren en andere gebruikers verwittigen !

Er is geen reden tot paniek: ons platform wordt hoofdzakelijk gebruikt voor serieuze professionele projecten, en fraude-pogingen zijn eerder zeldzaam. Toch is het belangrijk dat jij als artiest waakzaam en geïnformeerd bent over je online aanwezigheid.

Door deze tips te gebruiken en contact met ons op te nemen in geval van twijfel, verminder je de risico's voor jezelf en andere artiesten.

 

Heb je nog vragen? info@acteur.be