Breedbeeld & Acteur.be : Workshop Soundmapping | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Breedbeeld & Acteur.be : Workshop Soundmapping

Sound designer en field recorder Kwinten Van Laethem begeleidt deze 5-daagse geluidsworkshop in de wijk Luchtbal in Antwerpen, de buurt waar hij zelf sinds enkele jaren woont.

De deelnemers van de workshop zullen de rijkdom en veelzijdigheid van deze omgeving ontdekken via auditieve observaties en ontmoetingen. We brengen de verschillende omgevingen en leefwerelden waaruit de buurt is opgebouwd in kaart en gaan de interactie aan met zijn uiteenlopende bewoners. Inschrijven kan t.e.m. zondag 22 augustus. 
Deze workshop soundmapping wordt georganiseerd door BREEDBEELD & Acteur.be.

Ooit gepland als de stad van de toekomst is dit stadsdeel geëvolueerd naar een diverse en veelgelaagde buurt – tussen haven en stadsrand, tussen natuurgebied en sociale wijk – waar de meeste passanten nog steeds ten onrechte aan voorbij gaan. Het is een onaffe en zoekende plek, die blijvend tot de verbeelding spreekt. Concreet verkennen we via specifieke luisteroefeningen de verhalende en vormelijke kwaliteiten van het geluidslandschap. We gaan in gesprek met diverse buurtbewoners die ons elk hun ervaring van de buurt delen. We laten ons inspireren door uiteenlopende geluidscreaties van andere kunstenaars en gaan hierover in dialoog. We overlopen verschillende microfoons en opnametechnieken en hoe die naar onze hand te zetten. Zo werken alle deelnemers in de loop van de workshopweek toe naar een eigen geluidscreatie die uitnodigt tot een auditieve wandeling doorheen de buurt. Een geluidscreatie die alle vormen kan aannemen, gelinkt aan geluidskunst, soundwalk, geluidscartografie, film, podcast, performance, muziek, acoustemologie, e.a.. 


Voor wie?

De workshop richt zich tot studenten, jonge makers en professionelen uit het culturele veld geïnteresseerd in geluid, participatieve methodologieën en artistieke creatie in de publieke ruimte, zoals geluidskunstenaars, muzikanten, programmamakers, onderzoekers in sociale wetenschappen, studenten, ... 

De workshop is toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar  en met een limiet van maximum 15 deelnemers.

Uitgebreide voorkennis of ervaring is geen vereiste, maar we polsen graag naar jouw achtergrond in het registratieformulier. Indien mogelijk vragen we om eigen opnamemateriaal (recorder, microfoon, ...) mee te nemen. Zoniet wordt er opnamemateriaal door de organisatie voorzien. Een laptop voor postproductie (montage, verwerking opnames) dienen de deelnemers wel zelf te voorzien.


Over de docent

Kwinten Van Laethem (BE, 1983) is een Belgische field recorder en sound designer. In zijn werk staan ontmoeting en verwondering centraal. Daarbij vertrekt hij vanuit zijn rijke ervaringen in verschillende werelden: Van documentaire en fictie films over installaties en performance kunst, van het minimalisme landschap van de woestijn tot de gelaagde sociale structuur van de stad. Dit in hechte samenwerking met regisseurs en kunstenaars waaronder Fien Troch, David Claerbout, Isabelle Tollenaere, Bas Devos, Ruben Bellinkx, Ellen Vermeulen, …


Meer info over zijn werk vind je op zijn website: kwintenvanlaethem.be

 

Praktische info

De workshop vindt plaats van 30 augustus t.e.m. 3 september in Luchtbal, Antwerpen.
Luchtbal is gelegen in het Noorden van Antwerpen en is gemakkelijk bereikbaar via openbaar vervoer, met de trein via de stations van Antwerpen-Noorderdokken en Antwerpen-Luchtbal.

Kostprijs :  

  • €100 voor leden van Acteur.be
  • €150 voor niet-leden

Deze prijs omvat deelname aan de workshop gedurende 5 dagen, lunch en gebruik van een fiets. De kostprijs is exclusief reiskosten. Er wordt geen overnachting voorzien voor de deelnemers. 

De selectie van kandidaten wordt na de deadline bekend gemaakt. Daarna krijgen de geselecteerden ook een mail met de betalingsgegevens. Registraties zijn officieel na ontvangst van betaling.

Opgelet - plaatsen zijn beperkt tot 15 personen.
De selectie gebeurt vooraf door de docent aan de hand van de informatie in je registratieformulier.

Voor deze workshop zullen de social distancing regels worden gerespecteerd. We voorzien een kleine groep deelnemers, die voor de geluidsopnames hoofdzakelijk buiten zullen werken. Voor de locaties binnen (montage en overlopen werkwijze) worden er voldoende ruime locaties voorzien om de nodige afstand te garanderen. De deelnemers werken indien zij dat wensen alleen aan een eigen geluidscreatie, onder begeleiding van de docent.

 

Schrijf je in via de website van BREEDBEELD

 


Vragen?

yirka@breedbeeld.org 

 

Bron : BREEDBEELD