Dit najaar geen landjuweelfestival in Sint-Niklaas | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Dit najaar geen landjuweelfestival in Sint-Niklaas

Vanaf vrijdag 23 oktober, 18u, geldt voor alle culturele activiteiten en evenementen alertfase 4/kleurcode rood in het aangepaste basisprotocol cultuur. Gezien de verstrengde maatregelen, die ook hun weerslag hebben op het amateurtheater, hebben we met spijt in het hart en in overleg met gaststad Sint-Niklaas beslist om het hele Landjuweelfestival - hét festival van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel - af te gelasten. Wel blijft Sint-Niklaas tot het einde van dit theaterseizoen gaststad voor activiteiten van OPENDOEK. Het alternatieve programma, rekening houdend met de op dat moment geleden maatregelen, wordt de komende maanden gecommuniceerd.

Code rood

Nadat de culturele sector een week respijt had gekregen om de verstrengde veiligheidsnormen aan hun specifieke protocollen te toetsen, heeft het Federale Overlegcomité eind vorige week een nieuw ministerieel besluit goedgekeurd dat ook het amateurtheater extra bepalingen oplegt.

Deze verstrengde maatregelen gelden alvast tot 19 november zowel voor het publiek als voor de gezelschappen. Daarom vinden we het niet opportuun om mensen van 4 tot 8 november samen te brengen, niet op, noch achter of voor het podium.

 

Spelen met mondmasker op afstand

Er geldt te allen tijde een mondmaskerplicht en nauw fysiek contact is verboden. Dat maakt het spelen van de geselecteerde voorstellingen bijna niet mogelijk. Deze voorstellingen werden immers voor de eerste semi-lockdown opgevoerd en geselecteerd en dus bij aanvang niet coronaproof gemaakt. De voorstellingen op twee weken tijd aanpassen aan de opnieuw verstrengde regelgeving is voor de gezelschappen niet mogelijk.

 

Publiekbereik minimaal en ontmoeting geschrapt

De verstrengde regelgeving heeft ook consequenties naar het publiek. Zowel bij de geprogrammeerde workshops als de voorstellingen moesten er nog plaatsen geschrapt worden in de toch al kleinere zaalbezetting.  
Alle activiteiten die in het kader van ontmoeting en verbinding werden geprogrammeerd, zoals de theaterstages met overnachting en de feestelijke openingsavond, waren de week ervoor al geannuleerd.
Zo bleef er niet veel over van het jaarlijkse feest van het amateurtheater en was het wijs om, ook rekening houdend met de gezondheidsrisico’s van spelers en publiek, het Landjuweelfestival te annuleren.

 

OPENDOEK op bezoek in Sint-Niklaas tot einde theaterseizoen

Sint-Niklaas engageert zich echter om tot eind van het theaterseizoen (eind juni) als gaststad op te treden voor OPENDOEK en het amateurtheater. Dit engagement zal zich vertalen in een stedelijk programma op maat van het amateurtheater dat de komende maanden verder wordt uitgewerkt, aangepast aan de geldende corona-maatregelen. Hou onze website en sociale media in de gaten voor updates.

 

Bescherm jezelf en de anderen 

Dit is opnieuw een serieuse klap voor OPENDOEK en het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel. Maar het is gezien de huidige omstandigheden en de stijging van het aantal besmettingen de enige juiste beslissing die we in samenspraak met onze partners hebben genomen.

Bescherm ondertussen jezelf en de anderen tegen corona... zodat we hopelijk na 19 november terug theater kunnen zien én spelen! 

 

Bron : Opendoek